×
 

Om behörighet

För att du ska kunna bli antagen till den Yh-utbildning som du har sökt måste du uppfylla behörighetskraven för den utbildningen. Här kan du läsa mer om vad som menas med behörighet och vad som krävs för att du ska bli behörig.

För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du något av följande:

• En gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

• En svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.

• Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du den grundläggande behörigheten kan vi tyvärr inte hjälpa dig att bli behörig.

Det du behöver göra är att istället vända dig till en utbildningsanordnare som erbjuder kommunal vuxenutbildning, t.ex. Komvux . Google kommer kunna hjälpa dig att hitta mer information om var du kan vända dig.

Du får enkelt reda på om det krävs särskilda förkunskaper för en utbildning genom att titta under fliken ”behörighet” på respektive utbildningssida. Det kan exempelvis röra sig om:

• Programmering
• Matematik
• Dator- och nätverksteknik

Om du vet med dig att du inte uppfyller de särskilda behörighetskraven för den utbildning du vill söka, så har du bland annat möjlighet att skriva ett behörighetsgivande test, alternativt anmäla dig till en preparandkurs hos oss. Längre ner på denna sida kan du läsa mer om dina möjligheter till att uppfylla den särskilda behörighet som krävs.

Hur vet jag om jag är behörig?

För att bli behörig till en Yh-utbildning måste du alltid kunna visa upp en grundläggande behörighet. I många fall krävs dock också att du kan visa upp att du har särskild behörighet.

Om du är osäker på om du är behörig kan du med fördel skicka in din ansökan ändå. Du kommer att få ett meddelande av oss som säger att du antingen är behörig, eller att du inte är behörig och behöver komplettera din ansökan.

Om du behöver komplettera din ansökan får du information om vad det är du saknar för att bli behörig. Har du frågor kontakta vår antagningsenhet för mer personlig service.

4 sätt att bli fullt behörig

1. Behörighetstest

2. Preparandkurs

3. Komvux

4. Reell kompetens

1. Behörighetstest

Vill du söka en utbildning som kräver betyg i Matematik 2 eller Programmering 1, men saknar betyg i ett eller både av dessa ämnen? Då kan du som anser att du redan besitter kunskap i ämnet skriva ett behörighetstest. Blir du godkänd på testet blir du också behörig i ämnet.  

Behörighetstestet erbjuds i följande ämnen:

  • Matematik 2
  • Programmering 1

Om testet
Testet sker digitalt på distans. Du har 50 minuter på dig att genomföra testet. Du får endast göra testet en (1) gång. Om du får underkänt på testet kommer du istället bli erbjuden att läsa en preparandkurs.

Hur du anmäler dig till behörighetstestet:

1. Ansök först till en av våra YH-utbildningar.

2. Vår antagningsenhet granskar sedan din ansökan. Om de bedömer att du saknar Programmering 1 eller Matematik 2 skickar de en länk via yh-antagning.se

3. När du har fått länken via yh-antagning.se går du in och anmäler dig till ett tillfälle som passar dig bäst att genomföra testet.  

Vad händer sen?

Du får ditt provresultat veckan efter att du skrivit testet. Om du blir godkänd på testet blir du också behörig i ämnet. Skulle du däremot inte bli godkänd på ditt test kommer du erbjudas att läsa en preparandkurs i ämnet. Du får då ett meddelande som innehåller mer information och en ansökningslänk till preparandkursen.

Avgift?
Testet är gratis.

Intyg?
Inget intyg skrivs ut. Testresultatet är endast giltigt hos oss.

2. Preparandkurs

Vi erbjuder preparandkurser som ger dig särskild behörighet till våra Yh-utbildningar. Dessa kurser är främst för dig som inte har några förkunskaper i ämnet.

3. Komvux

För dig som vill läsa en kurs på Komvux för att antingen komplettera din grundläggande behörighet, eller din särskilda behörighet, går det alldeles utmärkt. I din ansökan till oss sätter du då status ”kompletterar senare” och skriver i meddelandet att du kommer att komplettera längre fram. Missa dock inte att det finns ett sista kompletteringsdatum då du senast måste ha laddat upp ditt betyg i yh-antagning. Datum hittar du i samband med att du lämnar in din ansökan.

4. Reell kompetens

Har du massor med kunskap inom de ämnen som krävs för att bli behörig, bara det att du inte har läst en utbildning inom området? Det kan t.ex. handla om arbetslivserfarenhet. Då kan du istället ansöka om att få din reella kompetens prövad. Med det menas att du som har motsvarande kunskaper för att klara utbildningen, kan få denna kompetens granskad. Vill du hänvisa till reell kompetens behöver du i din ansökan bifoga underlag som visar på att du har de kunskaper som krävs.

Exempel på underlag:

  • Arbetsgivarintyg
  • Rekommendationer från arbetsgivare
  • Certifikat

Vanliga frågor

Bedömning av utländsk utbildning

Har du studerat utomlands och vill tillgodogöra dig dessa kunskaper i din behörighet? Då kan du först behöva hjälp med översättning och bedömning av utbildningen. Detta görs för att se om den utbildning du har läst överensstämmer med de krav vi har. Du kan inte göra denna bedömning själv. Universitet- och högskolerådet kan däremot hjälpa dig med både översättning och bedömning av en utländsk utbildning.

Du behöver inte översätta betyg som är utfärdade på följande språk: norska, danska, finska, isländska, franska, tyska, spanska och engelska. Alla övriga språk skall översättas till svenska eller engelska.