×

 

Vad krävs för att bli behörig?

Läs mer om: särskild behörighet, grundläggande behörighet, reell kompetens och bedömning av utländska betyg

Osäker på om du är behörig?

Om du känner dig osäker på det här med behörighet är du inte ensam! Här kan du läsa mer om vad som krävs för att du ska bli behörig till våra Yh-utbildningar. Allra längst ner på sidan hittar du också våra vanligaste frågor inom området.

Varför pratas det om behörighet?

För att du ska kunna bli antagen till en utbildning måste du uppfylla de behörighetskrav som gäller för utbildningen. När vi tar emot din ansökan så kontrollerar vi om du är behörig eller behöver komplettera med ytterligare betyg eller intyg.

Vad innebär behörighet?

För att du ska kunna bli antagen till den Yh-utbildning som du har sökt måste du uppfylla de behörighetskrav som gäller för den utbildningen. Behörighetskraven finns där för att vi ska veta att du har tillräckligt mycket kunskaper inom vissa ämnen för att klara av den utbildning som du vill gå. Behörighetskraven är alltså också där för din skull, för att du ska veta att du ligger på rätt nivå kunskapsmässigt och inte riskerar att halka efter.

"Hjälp, hur vet jag om jag är behörig?"

Du hittar svaret nedan!

Hur vet jag om jag är behörig?

Du hittar vilka behörighetskrav som gäller för vilken utbildning på respektive utbildningssida. Är du osäker på om du är behörig kan du skicka in din ansökan ändå. Du kommer alltid att få ett meddelande av oss som säger att du antingen är behörig, eller att du inte är behörig och behöver komplettera din ansökan för att bli behörig. Om du behöver komplettera din ansökan ytterligare kommer det också stå vad det är du saknar för att bli behörig.

Tips! Genom att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt har du längre tid på dig att komplettera din ansökan om det visar sig att du inte är behörig .

Hur blir jag behörig?

För att bli behörig till en Yh-utbildning måste du alltid kunna visa upp en grundläggande behörighet, i många fall krävs dock också att du kan visa upp att du har särskild behörighet.

Grundläggande behörighet

För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du något av följande:

 • Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du den grundläggande behörigheten kan vi tyvärr inte hjälpa dig att bli behörig. Det du behöver göra är att istället vända dig till en utbildningsanordnare som erbjuder kommunal vuxenutbildning, t.ex. Komvux . Google kommer kunna hjälpa dig att hitta mer information om var du kan vända dig.

Särskild behörighet

Du får enkelt reda på om det krävs särskilda förkunskaper för en utbildning genom att titta under fliken ”behörighet” på respektive utbildningssida. Det kan exempelvis röra sig om:

 • Programmering
 • Matematik
 • Dator- och nätverksteknik

Om du vet med dig att du inte uppfyller de särskilda behörighetskraven för den utbildning du vill söka, så har du möjlighet att anmäla dig till en preparandkurs hos oss. Genom preparandkurserna hjälper vi dig att uppfylla den särskilda behörighet som krävs. För att anmäla dig till preparandkurs måste du först skicka in en ansökan.

Jag vill gå en preppkurs!

Klicka på knappen om du vill veta mer om våra kostnadsfria preparandkurser, a.k.a prepp-kurser.

Preparandkurser

Komvux

För dig som vill läsa en kurs på Komvux för att antingen komplettera din grundläggande behörighet, eller din särskilda behörighet, går det alldeles utmärkt. I din ansökan till oss sätter du då status ”kompletterar senare” och skriver att du kommer att komplettera längre fram. Missa dock inte att det finns ett sista kompletteringsdatum då du som senast måste ha laddat upp ditt betyg i yh-antagning. Exakt kompletteringsdatum finns angett under viktiga datum när det är spikat för året.

Reell kompetens

Har du massor med kunskap inom de ämnen som krävs för att bli behörig, bara det att du inte har läst en utbildning inom området? Det kan t.ex. handla om arbetslivserfarenhet. Då kan du istället ansöka om att få din reella kompetens prövad. Med det menas att du som har motsvarande kunskaper för att klara utbildningen, kan få denna kompetens granskad. Vill du hänvisa till reell kompetens behöver du i din ansökan bifoga underlag som visar på att du har de kunskaper som krävs.

Exempel på underlag:

 • Arbetsgivarintyg
 • Rekommendationer från arbetsgivare
 • Certifikat

Bedömning av utländsk utbildning

Har du studerat utomlands och vill tillgodogöra dig dessa kunskaper i din behörighet? Bra tänkt! Men då måste du få hjälp med att först göra en bedömning av utbildningen. Detta görs för att se om den utbildning du har läst överensstämmer med det krav vi har. Du kan inte göra denna bedömning själv. Universitet- och högskolerådet kan däremot hjälpa dig med bedömning av en utländsk utbildning.

Vanliga frågor om behörighet

Räcker det med matematik 2a, eller krävs även b och c?

När matematik tillhör den särskilda behörigheten för en utbildning gäller följande:

Matematik 2

Har lägsta betyget E (godkänt) i Matematik 2a, b eller c (Matematik B) eller motsvarande.

Matematik 3

Har lägsta betyget E (godkänt) i Matematik 3a, b eller c (Matematik C) eller motsvarande.

Matematik 4

Har lägsta betyget E (godkänt) i Matematik 4 (Matematik E) eller motsvarande.

Jag slutar gymnasiet i år, kan jag söka en utbildning med start till hösten?

Om du tar studenten under våren och vill söka en utbildning hos oss som börjar till hösten går det alldeles utmärkt!

Skicka in din ansökan och sätt status ”kompletterar senare” om du inväntar dina betyg. Datum för sista komplettering av betyg varierar lite från år till år, men oftast behöver vi ha dina betyg i början av juni. För exakt datum besök vår sida med viktiga datum.

Om du inte har fått tillgång till dina slutbetyg innan sista kompletteringsdag går det lika bra att bifoga ett betygsutdrag. Be din gymnasieskola om hjälp för betygsutdrag.

Kan ni hämta mina betyg från antagning.se?

Vi hämtar inte dina betyg från antagning.se.

Däremot kan du själv hämta ner dina betyg från antagning.se och ladda upp i din ansökan till oss. Viktig är då att betygshandlingar laddas upp i sin helhet, inklusive namn och personnummer.

Var går jag preparandkursen?

Du läser våra preparandkurser flexibelt på distans via en läroplattform. Eftersom kurserna finns tillgängliga alla timmar på dygnet kan du själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Ett riktmärke är dock att avsätta ca fem veckor per kurs – för att du ska ha god tid på dig.

Varför är det olika behörighet på olika orter?

Har du också uppmärksammat att det ibland är olika behörighet på olika orter för samma utbildning? Bra observerat!

 

Det kanske kan tyckas märkligt, men det finns en logisk förklaring till varför det är så. Behörigheten styrs av kurserna, och kurserna kan skilja mellan olika orter därför att alla våra Yh-utbildningar är framtagna tillsammans med näringslivet. Om företag inom en viss region ser ett behov av en viss kompetens, kan det vara så att företag i en annan region ser ett behov av en annan kompetens. Att utbildningarna är framtagna tillsammans med branschen på detta sätt är det som ger dig en extra fördel när du ska ut på LIA, men också när du vill ha ett jobb. I och med att kurserna kan skilja sig åt mellan orterna, kan det också finnas olika krav på förkunskaper.

Jag saknar en kurs, kan jag söka ändå?

Det korta svaret är:

Ja, du kan alltid söka ändå!

 

Faktum är att du bör alltid söka ändå. Det finns flera sätt som du kan bli behörig på.

 

Det lite längre svaret är:

Ja, du kan alltid söka ändå, men vill du ha en chans att bli antagen kommer du att behöva komplettera din ansökan på något vis.

 

Det kan t.ex. handla om att du läser upp kursen på komvux och kompletterar din ansökan innan sista kompletteringsdag. Eller så kan du läsa en preparandkurs hos oss om det är en kurs inom den särskilda behörigheten som du saknar. Ytterligare ett alternativ handlar om att du kanske har tidigare arbetslivserfarenhet som gör att du kan bevisa att du har rätt förkunskaper trots att du saknar en kurs (s.k. reell kompetens).

 

Genom att skicka in din ansökan, trots att du vet att du saknar en kurs, öppnas vissa möjligheter, t.ex:

 

 1. Du kan komplettera din ansökan efter sista ansökningsdag om du inväntar betyg från gymnasiet eller komvux.
 2. Du får tillgång till våra preparandkurser
 3. När din ansökan finns i vårt system och är granskad har vi mycket lättare att hjälpa dig framåt.

 

 

Hur kan jag bli behörig?

För att bli behörig till en Yh-utbildning krävs alltid att du uppfyller den grundläggande behörigheten. I vissa fall krävs att du också har en särskild behörighet. Vad som gäller för den utbildning du vill gå hittar du på respektive utbildningssida under fliken ”behörighet”. Om du inte redan besökt vår sida om behörig och vill läsa mer hittar du den här.

Hur vet jag om jag är behörig?

Du hittar vilka behörighetskrav som gäller för den utbildning du vill gå på respektive utbildningssida under fliken ”behörighet”. Är du osäker på om du är behörig enligt dessa gör du bäst i att skicka in din ansökan ändå. När du skickar in din ansökan kommer du alltid att få ett meddelande av oss via yh-antagning som säger att du antingen är behörig, eller att du inte är behörig och behöver komplettera din ansökan. Om du behöver komplettera din ansökan ytterligare kommer det också stå vad det är du saknar för att bli behörig. Du behöver alltså aldrig kontakta oss för att få reda på om du är behörig eller ej.

 

Tips! Genom att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt har du längre tid på dig att komplettera din ansökan om det visar sig att du inte är behörig .

Vad innebär reell kompetens?

Har du massor med kunskap inom de ämnen som krävs för att bli behörig till utbildningen? Då kan du istället ansöka om att få din reella kompetens prövad. Med det menas att du som har motsvarande kunskaper för att klara utbildningen, kan få denna kompetens granskad. Vill du hänvisa till reell kompetens behöver du i din ansökan bifoga underlag som visar på att du har de kunskaper som krävs.

Exempel på underlag:

 • Arbetsgivarintyg
 • Rekommendationer från arbetsgivare
 • Certifikat

Fler frågor om behörighet?