×
 

Osäker på om du är behörig?

Om du känner dig osäker på det här med behörighet är du inte ensam! Här kan du läsa mer om vad som krävs för att du ska bli behörig till våra Yh-utbildningar. Allra längst ner på sidan hittar du också våra vanligaste frågor inom området.

Varför pratas det om behörighet?

För att du ska kunna bli antagen till en utbildning måste du uppfylla de behörighetskrav som gäller för utbildningen. När vi tar emot din ansökan så kontrollerar vi om du är behörig eller behöver komplettera med ytterligare betyg eller intyg.

Vad innebär behörighet?

För att du ska kunna bli antagen till den Yh-utbildning som du har sökt måste du uppfylla de behörighetskrav som gäller för den utbildningen. Behörighetskraven finns där för att vi ska veta att du har tillräckligt mycket kunskaper inom vissa ämnen för att klara av den utbildning som du vill gå. Behörighetskraven är alltså också där för din skull, för att du ska veta att du ligger på rätt nivå kunskapsmässigt och inte riskerar att halka efter.

Hur vet jag om jag är behörig?

Du hittar vilka behörighetskrav som gäller för vilken utbildning på respektive utbildningssida. Är du osäker på om du är behörig kan du skicka in din ansökan ändå. Du kommer alltid att få ett meddelande av oss som säger att du antingen är behörig, eller att du inte är behörig och behöver komplettera din ansökan för att bli behörig. Om du behöver komplettera din ansökan ytterligare kommer det också stå vad det är du saknar för att bli behörig.

Tips! Genom att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt har du längre tid på dig att komplettera din ansökan om det visar sig att du inte är behörig .

Hur blir jag behörig?

För att bli behörig till en Yh-utbildning måste du alltid kunna visa upp en grundläggande behörighet, i många fall krävs dock också att du kan visa upp att du har särskild behörighet.

Grundläggande behörighet

För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du något av följande:

  • Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du den grundläggande behörigheten kan vi tyvärr inte hjälpa dig att bli behörig. Det du behöver göra är att istället vända dig till en utbildningsanordnare som erbjuder kommunal vuxenutbildning, t.ex. Komvux . Google kommer kunna hjälpa dig att hitta mer information om var du kan vända dig.

Särskild behörighet

Du får enkelt reda på om det krävs särskilda förkunskaper för en utbildning genom att titta under fliken ”behörighet” på respektive utbildningssida. Det kan exempelvis röra sig om:

  • Programmering
  • Matematik
  • Dator- och nätverksteknik

Om du vet med dig att du inte uppfyller de särskilda behörighetskraven för den utbildning du vill söka, så har du möjlighet att anmäla dig till en preparandkurs hos oss. Genom preparandkurserna hjälper vi dig att uppfylla den särskilda behörighet som krävs. För att anmäla dig till preparandkurs måste du först skicka in en ansökan.

Komvux

För dig som vill läsa en kurs på Komvux för att antingen komplettera din grundläggande behörighet, eller din särskilda behörighet, går det alldeles utmärkt. I din ansökan till oss sätter du då status ”kompletterar senare” och skriver att du kommer att komplettera längre fram. Missa dock inte att det finns ett sista kompletteringsdatum då du som senast måste ha laddat upp ditt betyg i yh-antagning. Exakt kompletteringsdatum finns angett under viktiga datum när det är spikat för året.

Reell kompetens

Har du massor med kunskap inom de ämnen som krävs för att bli behörig, bara det att du inte har läst en utbildning inom området? Det kan t.ex. handla om arbetslivserfarenhet. Då kan du istället ansöka om att få din reella kompetens prövad. Med det menas att du som har motsvarande kunskaper för att klara utbildningen, kan få denna kompetens granskad. Vill du hänvisa till reell kompetens behöver du i din ansökan bifoga underlag som visar på att du har de kunskaper som krävs.

Exempel på underlag:

  • Arbetsgivarintyg
  • Rekommendationer från arbetsgivare
  • Certifikat

Bedömning av utländsk utbildning

Har du studerat utomlands och vill tillgodogöra dig dessa kunskaper i din behörighet? Bra tänkt! Men då måste du få hjälp med att först göra en bedömning av utbildningen. Detta görs för att se om den utbildning du har läst överensstämmer med det krav vi har. Du kan inte göra denna bedömning själv. Universitet- och högskolerådet kan däremot hjälpa dig med bedömning av en utländsk utbildning.

Vanliga frågor om behörighet

Fler frågor om behörighet?