×
 

Varmt välkommen till vår ansökningsguide. Här hittar du all information du behöver för att söka våra utbildningar. Precis som med det mesta i livet blir det genast mycket enklare när man vet hur man ska göra.

Ansökningsguide

1

Välj utbildning

När du bestämt dig för vilken techutbildning du vill söka klickar du på knappen ”Ansök här” som tar dig vidare till vår ansökningsportal. Knappen är endast synlig när utbildningen är öppen för ansökan.

2

Registrera ett konto eller logga in

För att ansöka via vår ansökningsportal behöver du nu registrera ett konto eller logga in. För detta krävs ett svenskt personnummer eller ett giltigt samordningsnummer.

3

Ladda upp ansökningshandlingar

Läs noga igenom behörighetskraven för vald utbildning och ladda upp efterfrågade betyg och merithandlingar. Om du saknar något dokument går det bra att välja alternativet ”komplettera senare”.

4

Skicka in din ansökan

Skicka in din ansökan genom att klicka på knappen ”Lämna in din ansökan”. Obs! Glöm inte att dubbelkolla att allt stämmer och att alla obligatoriska fält är ifyllda innan du skickar in.

Ansökningshandlingar

För att vår Antagningsenhet ska kunna granska din ansökan måste dina uppladdade handlingar vara korrekta och fullständiga. Det är därför viktigt att du noga läser igenom behörighetskraven för vald utbildning och laddar upp efterfrågade betyg och merithandlingar. Om du saknar något dokument går det bra att skicka in ansökan ändå genom att välja alternativet ”komplettera senare”. Glöm dock inte att faktiskt skicka in dina dokument vid ett senare tillfälle, i annat fall kommer du att bedömas som ej behörig.

Rekommenderat filformat för ansökningshandlingar är PDF-format alternativt .jpeg. Det är inte tillåtet att skicka in ansökningshandlingar i formaten .htlm, .txt, .docx eller Mac-format.

Betyg

Ett utdrag av dina betyg kan hämtas från antagning.se. Om du inte hittar dina betyg här kan du vända dig till skolan du läste på, inhämta en betygskopia från stadsarkivet eller via den kommun där du studerade.

När du laddar upp dina betyg i vår ansökningsportal går det bra med en inskannad eller fotograferad kopia av din originalhandling från gymnasieskola, folkhögskola eller vuxenutbildning. Tänk på följande:

  • Namn och personnummer måste vara synliga
  • Det ska gå att utläsa betyg, kurskoder och poäng
  • Det krävs att det finns med en signatur från skolan

För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan. Du behöver inte översätta betyg som är utfärdade på norska, danska, finska, isländska, franska, tyska, spanska och engelska. Alla övriga språk skall översättas till svenska eller engelska.

Tjänstgöringsintyg

Om arbetslivserfarenhet ingår i behörighetskraven eller om du vill söka på reell kompetens behöver du ladda upp intyg som styrker detta i din ansökan. I ett sådant intyg ska följande ingå:

  • Vilken period du arbetat. Märk med tydligt startdatum, samt eventuellt slutdatum om anställningen är avslutad. Om det är en pågående anställning ska detta framgå.
  • Hur mycket du har arbetat under perioden, angivet i timmar alternativt procent.
  • Din befattning.
  • Intyget ska vara signerat av din arbetsgivare.

Observera att ett anställningsbevis räcker inte för att styrka arbetslivserfarenhet.

Övrig information

Om du ansöker till flera utbildningar är det viktigt att du prioriterar och rangordnar utbildningarna efter dina önskemål. Du anger den utbildning du helst vill läsa som Prio 1 och sedan rangordnar du övriga ansökningar som Prio 2, Prio 3, och så vidare. Rangordningen är avgörande för att vi ska förstå din preferensordning och för att skapa en strukturerad översikt över söktrycket för varje utbildning.

Efter det att ordinarie ansökningsperiod har avslutats, kan vissa yrkeshögskoleutbildningar erbjuda möjlighet för sen ansökan. Detta innebär att det fortfarande kan finnas tillgängliga platser för den kommande utbildningsstarten. Processen för att skicka in en sen anmälan följer samma procedur som för en vanlig ansökan.

Genom att göra en sen anmälan ger du dig själv chansen att söka till de utbildningar som fortfarande har öppna platser. Det är viktigt att notera att tillgängligheten av platser för sena anmälningar kan variera beroende på utbildning och dess efterfrågan.

Har du skyddad identitet och vill söka en utbildning hos oss? Kontakta Anna-Karin Forssén, chef för vår antagningsenhet (anna-karin.forssen@academedia.se), med ett skyddad mail så hjälper hon dig vidare. Du ska inte ange ditt personnummer i din ansökan vid skyddad identitet.

För att söka en YH-utbildning krävs ett giltigt svenskt personnummer eller samordningsnummer. Om du inte är svensk medborgare behöver du ett uppehållstillstånd med undantag för norska, isländska och EU-medborgare. Mer information hittar du på Migrationsverket.