×
 

Jag strävar efter att i framtiden bli en duktig och mångsidig konstruktör.

Intervju med: Tilda Hermansson,
Studerande, CAD-konstruktör

Oändliga skapandemöjligheter med 3D-konstuktion och ­CAD

Tilda Hermansson studerar till CAD-konstruktör och vi fick följa med in i hennes värld. Här berättar hon om utbildningen och hur det är att studera hos oss på EC Utbildning. Häng på!

Berätta lite om dig själv och vad du gjort tidigare?

Jag är 23 år gammal och är uppvuxen samt boende utanför Uppsala. Jag har arbetat och varit verksam som brevbärare i min hemkommun sedan jag tog studenten från gymnasiet för cirka 5 år sedan. Min fritid spenderar jag gärna aktivt på fotbollsplanen eller i gymmet med mycket träning och rörelse.

Hur kom det sig att du valde att gå en utbildning till just CAD-konstruktör hos oss på EC?

Främst så kände jag någonstans att jag ville vidareutveckla och bygga på de kunskaper jag förvärvat på gymnasiets naturvetenskapliga linje. Utöver basutbudet av kurser jag studerade valde jag dessutom att gå skolans CAD-kurs som tillval, och det är definitivt ett beslut som jag inte ångrar!

Att få en första inblick i hur dessa program fungerar och vilka oändliga skapandemöjligheter 3D-tekniken erbjuder var verkligen inspirerande och intressant. När jag sedan flera år senare fick se en annons för utbildningen till CAD-konstruktör på EC så kände jag mig nästan tvungen att söka, detta trots att jag har trivts jättebra i mitt yrkesverksamma liv som brevbärare.

Vad tycker du har varit bäst med utbildningen?

Det bästa med utbildningen tycker jag är dess tydliga branschinriktning. Kurserna som ges är aktuella och anpassade efter vad arbetsmarknaden efterfrågar. Att den dessutom är paketerad till två intensiva år där teori och praktik varvas faller mig väl i smaken då jag längtar tillbaka ut i arbetslivet. Inte att förglömma så har vi en väldigt öppenhjärtig atmosfär i klassen med högt i tak. Alla har olika bakgrund och skilda erfarenheter att ta med sig in i utbildningen, tillsammans kan vi hjälpa och komplettera varandra.

Har du haft någon LIA ännu och i så fall vart?

I skrivande stund är jag faktiskt ute på min första LIA-period! Praktikplatsen jag har är förlagd till Pointguard AB, ett tillverkande företag med placering i centrala Uppsala. Pointguard är ett företag med fokus på marknadsföring, produktutveckling och distribution av ljusskyltar och tillbehör till kommersiella fordon. Detta företag har nått en ledande position inom marknaden för utrustning till taxifordon. Detta genom sin innovativa teknik och sitt stora utbud av välkonstruerade och kundspecifika lösningar.

Vad tycker du är bra med LIA-perioder i utbildningen?

Det bästa med att ha LIA-perioder är att man som studerande på ett tidigt stadium får testa sina teoretiska kunskaper i det verkliga arbetslivet. Att få komma ut på en arbetsplats och kunna koppla sina arbetsuppgifter till vad utbildaren på skolan har föreläst om, ger så mycket mer motivation och förståelse än vad enbart kurslitteratur kan erbjuda. Ytterligare en stark faktor som talar för praktik i kombination med lärande är de värdefulla kontakter med branschverksamma kollegor och företag som en LIA-plats kan leda till.

Vilka tips skulle du ge någon som funderar på att gå en Yh-utbildning inom CAD?

Fråga dig själv vad du är intresserad av. Vad motiverar dig? Vad vill du jobba med i framtiden? Man måste inte ha lång erfarenhet av att arbeta inom CAD för att påbörja denna utbildning. Men din utveckling och dina färdigheter kommer att påverkas starkt av hur mycket tid du är villig att lägga ned på ditt eget lärande. Utöver schemalagda föreläsningstillfällen är en stor del av utbildningens timmar förlagda till egenstudier, vilket förutsätter disciplin. Särskilt i de teoretiskt tyngre kurserna. Men med en stor portion vilja och blicken fäst på slutmålet så kommer detta inte vara något problem alls!

Slutligen, vad har du för framtidsdrömmar?

Jag strävar efter att i framtiden bli en duktig och mångsidig konstruktör som kan ta sig an uppdrag och lösa problem på ett effektivt sätt samt leverera inom utsatt tid. Emellertid anser jag dock att man som aspirerande och ny in i branschen måste vara ödmjuk inför de utmaningar som konstruktionsarbetet innebär. Att skapa en framstående produkt är mer än hitta ett snyggt designkoncept. Tekniska aspekter och funktion måste samspela på ett sätt som förutsätter välgrundade lösningar och utförliga tester. Jag ser fram emot att få lära mig mer om detta av mina framtida kollegor och samarbetspartners.