×
 

CAD-konstruktör ett spännande yrke

Intervju med: Christoffer Svanberg,
Utbildare: CAD-konstruktör

Christoffer är lärare i CAD - här berättar han mer om skolan & utbildningen

Brinner du för konstruktion och är nyfiken på att jobba i 3D? Här får du höra mer om vår utbildning till CAD-konstruktör – från en expert på området.

Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med?

Jag heter Christoffer Svanberg och jobbar som lärare för alla kurser under det första året på utbildningen till CAD-konstruktör i Stockholm. Det innebär att jag undervisar matematik, mekanik, hållfasthetslära, CAD och maskinelement.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

Jag är utbildad civilingenjör och lärare vid KTH och Stockholms universitet.
Hur länge har du undervisat på EC och vad är det roligaste med att lära ut?
Jag har undervisat ett läsår. Det roligaste är när det går bra för de studerande och man ser att de förstår. Sen är det även kul att se hur deras projekt utvecklas – från start till slutresultat.

Kan du berätta lite om utbildningen till CAD-konstruktör? Vad lär man sig?

Första året är det mycket grundkunskap så som matematik och mekanik. Man introduceras även till CAD, där en stor del av kursen ägnas åt ett projekt där de studerande själva får designa något utifrån våra riktlinjer. Vi har några minimikrav på vad de ska konstruera men de allra flesta överträffar förväntningarna! Projektet tillsammans med den praktik som de studerande har, gör att de får en försmak på hur det är att börja jobba redan under utbildningen, så de har goda förutsättningar när de väl kommer ut i arbetslivet.

Vem passar att gå en utbildning inom CAD?

Alla kan gå utbildningen men det underlättar om man läst matematik eller besläktade områden. Är man beredd att arbeta och är intresserad, är det dock inga problem för andra att gå också!

Hur ser framtiden ut inom branschen?

Just nu är det ju lite svårt att säga p.g.a Corona men innan det utbrottet kom såg det bra ut. Så fort branschen återhämtat sig från krisen är det troligt att de kommer börja anställa igen.

Om du fick skryta lite om din egen utbildning, vad skulle du säga är det bästa med den?

Blandningen mellan praktik och teori. De studerande förstår inte alltid att de lär sig massor av att jobba själva och behandla problem som uppstår på egen hand, men förhoppningsvis kommer de märkas tydligt när det kommer ut på praktik och när de börjar jobba.

Slutligen, till någon som funderar på att gå utbildningen – har du några goda råd?

Var beredd att börja plugga och söka praktik direkt. Det kan lätt bli så att man känner man har koll på det som undervisas i början eller att praktiken är långt bort, men tiden går fort! En annan viktig sak är att lära känna sina klasskamrater och diskutera uppgifter och annat med dem. Sitter man och pluggar hemma och fastnar underlättar det mycket om man kan prata med klasskamrater som eventuellt har samma problem.