×

 

Från skoltrött till fontend

Intervju med: Oscar Nilsson,
Studerande, Frontendutvecklare

Suget efter nya utmaningar & en ny karriär ledde vägen till oss på EC

Idag läser Oscar till Frontendutvecklare på EC Utbildning i Helsingborg. Här berättar han mer om plugget & planerna framåt.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag heter Oscar Nilsson, är 26 år gammal och born and raised (framför datorn) i Kristianstad!
På gymnasiet läste jag IT, men det gick käpprätt åt skogen betygsmässigt efter långvariga sömnproblem och bristande motivation. Så efter det ville jag inte höra ordet “skola” igen. Men något jag verkligen fastnade för under gymnasiet var kursen Webbdesign. Det verkade intressant – men det stannade där.

Efter gymnasiet började jag jobba på Max och klättrade snabbt upp till rollen som Driftledare/kökschef. Men när jag hade klättrat så högt jag kunde så ville jag hitta ett mer givande och utvecklande jobb. Då skojade en vän med mig och sa “Vi söker till Frontendutvecklare, du hade passat perfekt som det!”. Det väckte en tanke, så jag började ta kurs efter kurs i HTML/CSS/JS och satsade större delen av min fritid till det. Men när det började bli lite väl avancerat för att lära sig på egen hand släppte jag det. För jag hade inte betyg nog att söka till högskola för att kunna studera det på heltid.

Av en slump fick jag sedan reda på att man kunde läsa upp de betyg jag saknade för att ha den grundläggande behörighet som krävs. Så jag bet ihop och kämpade mig igenom plugget igen under tiden som jag fortsatte läsa mina Frontend-kurser på nätet. Då klickade det en dag när jag plötsligt hade kunskap nog att göra häftiga grejer. Men jag ville ha mer och jag ville kunna plugga det på heltid.

Det var då hittade jag EC och vad som verkade som den enda renodlade Frontend-utbildningen på pendlingsbart avstånd – och nu är jag här!

Hur är det att studera till Frontendutvecklare på EC? Vad har varit mest givande hittills?

Det är helt fantastiskt. Utbildarna är up-to-date och erfarna. Vilket problem man än stöter på så har de antingen en lösning eller vet vart man kan hitta den kunskap man behöver. Det är inte massa lull och slöseri med tid utan allt man lär sig på utbildningen känns aktuellt och nyttigt!

Att skolan är så pass liten gör även att det blir en mer familjär och avslappnad stämning. Inte en massa spring och stök som det lätt kan bli när man försöker rymma massvis med elever på en och samma plats.

Det mest givande hittills har nog varit möjligheten att vi alla lär oss tillsammans, trots att vi lär oss i olika hastighet. Vi samarbetar och hjälper varandra väldigt mycket i klassen och löser alla möjliga problem tillsammans!

Vad har du för framtidsplaner? Vad vill du jobba med efter utbildningen?

Jag satsar först och främst på att bli en grym Frontendutvecklare och att uppfylla min dröm om att kunna jobba och bo på vilken plats i världen jag vill. Sen när jag bemästrat allt vad Frontend innebär så tänker jag bli en grym fullstack-utvecklare!

Vad har du för tips till de som funderar på att söka till denna utbildning?

Mitt tips till de som vill söka utbildningen är att titta lite på programmering och mjukstarta med några kurser online för att slippa “chocken” att gå från noll till programmerare. Det finns jättebra kurser kostnadsfritt på nätet där man kan börja känna lite på hur det är att vara Frontendutvecklare!

Varför tycker du att man bör välja att läsa just en YH-utbildning?

Den absolut största anledningen att jag valde en YH-utbildning är att det man får lära sig alltid är aktuellt, eftersom kursplanerna kontinuerligt ses över och uppdateras ifall något förändras i arbetslivet. Samtidigt som jag kände att högskoleutbildningarna inte var lika up-to-date och att det är ont om programmering i utbildningarna.

Att YH-utbildningarna är så pass uppdaterade innebär att man får en bra grund och relevanta kunskaper när man kommer ut i arbetslivet. Och LIA:n ska vi inte glömma bort, det är guld värt att få möjligheten att komma ut och känna på hur det är att jobba som utvecklare på riktigt!