×

 

IT-supportspecialist en bred bana

Intervju med: Tobias Engström,
Studerande: Technical Operations Specialist

Studera IT-support en snabb väg in i branschen!

Tobias pluggar till Technical Operations Specialist – en utbildning där han har stor nytta av sitt teknikintresse. Här berättar han mer om utbildningen, LIA & ger oss sina bästa råd!

Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund?

Jag heter Tobias Engström, är 35 år och bosatt i Stockholm. Mitt första jobb som 1st line support var som IT-tekniker hos Stadsdelsförvaltningen med ansvar för felsökning för stadens anställda. Mitt fokus på service och samarbete var något som IT-chefen fick upp ögonen för, tyvärr var detta 2009, då intern IT avvecklades på många företag. Därefter jobbade jag som administrativ utredare på Trafikkontoret inom exploatering och stadsplanering innan jag sökte till utbildningen Technical Operations Specialist hos EC.

Hur kom det sig att du valde en utbildning till just Technical Operations Specialist och varför valde du att plugga på EC Utbildning?

Efter att ha slutat mitt arbete på Trafikkontoret letade jag runt efter vad jag ville göra härnäst (då mitt tidigare arbete inte gav mig så mycket längre) och jag började leta efter intressanta utbildningar med fokus på teknik. Jag hade ju tyckt väldigt mycket om teknikprogrammet på Thorildplans Gymnasium och jag kände att servrar och administration var något jag brann för. Därför kände jag att utbildningen skulle passa mig bra – för att dels fräscha upp kunskaperna igen.

Jag valde EC Utbildning av olika anledningar. Den första anledningen var att jag hade tidigare erfarenhet från Jensen yrkeshögskola och visste att YH-utbildningar är mer verklighetsförankrade, då utbildarna kommer med egna erfarenheter och ofta har bakgrund inom yrkesområdet. Den andra anledningen var själva utbildningsinnehållet, som samlade ihop så mycket inom IT under en kortare utbildningsperiod, utan att bli för jäktigt mellan proven. Den tredje anledningen var chansen till antagningskomplettering som finns om man saknar behörighet.

Hur är utbildningen och vad tycker du har varit bäst hittills?

Det bästa hittills i utbildningen har varit de tekniska bitarna med serveradministration och -konfiguration. Att även ha en personlig och humoristisk lärare har varit viktigt för klassens välbefinnande. Det är god stämning i klassen, med flera engagerade personer som kommer med intressanta frågor. Den teoretiska biten kommer senare i utbildningen och känns välbalanserad med den praktiska. LIA-perioden är det som jag ser kommer ge mest.

Du håller på att söka praktikplats, vilken plan har du för att hitta ett företag där du vill vara?

Min strategi är att aktivt ta kontakt med en person på flera företag, självklart inom det område som jag är intresserad av att praktisera/arbeta inom. Jag läser även på innan om själva företaget och företagskulturen samt kollar deras jobbannonser och tjänster m.m.

Vilka fördelar ser du med att gå en YH-utbildning där det ingår praktik som del av utbildningen?

Att få in en fot på arbetsmarknaden och eventuellt chans till anställning efter utbildning är en av fördelarna jag ser. LIA är också något att se fram emot. Då får man lära sig mycket! Jag har tidigare erfarenhet av att vara YH-praktikant och fick då komma med flera önskemål som jag sedan fick arbeta med under praktikperioden. Till skillnad från den utbildning jag tidigare gått riktar sig denna utbildning mindre åt hårdvara och mer åt IT-miljöer som servrar, administration och konfiguration, molntjänster samt serviceprocesser som ITIL samt felsökning. Det gör att jag breddar mina kunskaper ytterligare.

Slutligen vilka tre tips skulle du ge till någon som funderar på att plugga till Technical Operations Specialist?

  • Börja i god tid med LIA-ansökan
  • Gör research om företaget
  • Kontakta flera företag
  • Var tydlig med vad du vill göra & erbjuder
  • Uppsök gärna meet ups & knyt kontakter
  • Visa nyfikenhet