×
 

Microsoft 365 kan ta dig runt världen

Intervju med: Lise Rasmussen,
Microsoft 365-specialist

Från teaterlinjen till Microsoft

Få personer brinner nog så starkt för sitt område och är så intresserad av det som Microsoft 365-specialisten Lise Rasmussen. Att hon är passionerad är nästan en underdrift – hon är, som hon själv beskriver det, en riktig nörd. Det gjorde oss otroligt nyfikna på att veta mer och vi passade även på att fråga om hur framtidsutsikterna för branschen ser ut!

Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med?

Jag heter Lise Rasmussen och jobbar som Customer Engineer hos Microsoft. Som Customer Engineer är jag adviser åt olika kunder. Lite bakgrund är att jag jobbat inom IT-branschen sen 1997 och började i en helpdesk åt Volvo. Har jobbat med SharePoint i mer än 18 år och Microsoft 365 sen 2015. Har tidigare varit Microsoft 365-konsult men är nu alltså anställd av Microsoft. Det är kul, med Microsoft 365 kan man släppa den tekniska biten lite och jobba med mer mjuka värden.

Hur upptäckte du att IT var din grej?

Ja, jag började faktiskt på teaterlinjen och sen vet jag inte vad som hände. Jag gick via teaterlinjen till sjukvård och sen hamnade jag på högskolan i Växjö och jobbade där i sju år. Där började jag en datautbildning som hette ADB, Automatisk Data Behandling, som var faktiskt objektorienterad programmering – så det började jag med. Där träffade jag någon som sa: ”Du är ju skitsmart på det där med datorer, kan inte du komma in och jobba åt oss i helpdesk?”. Det var för Volvo, och när jag var där kände jag att det här var min grej.

Du verkar verkligen brinna för det du gör, vad är det som gör det till ett så spännande yrke och område?

För det första är det variationen måste jag säga. Jag kan planera min dag men så blir det någonting helt annat. Det är ett otroligt lärorikt jobb där ingen dag är likadan, det är väldigt mycket variation. Förr jobbade jag ju bara med SharePoint men nu med Microsoft 365 så har man ju hela smörgåsbordet och kan variera sig mellan.

"Att få vara kreativ är en av grejerna som är roligast med det här jobbet"

En annan grej som man kanske inte tänker på när man sitter där på utbildningen är att det kan ta dig runt världen. Det här är ju en universell utbildning – det är ju inte så att du utbildar dig lokalt och sen bara kan jobba i Sverige. Med den här utbildningen kan man jobba precis var som helst. Det är lite coolt och kanske öppnar upp lite nya tankar. Du kan ta ett uppdrag i London, eller USA eller Asien. Det här jobbet är ju likadant var man än kommer och det är ju en otroligt cool styrka med detta faktiskt.

Hur ser framtidsmöjligheterna ut för den som vill jobba med detta – finns det ett behov av fler Microsoft 365-utvecklare?

Oh yes. Det har alltid funnits jobb och uppdrag för mig. Och särskilt inom de bredare områdena, typ lösningsarkitekt. Till exempel har många av mina senaste uppdrag varit att sätta upp intranät. Då behöver du både lite teknisk kunskap och du ska kunna göra det själv. Men du ska också kunna förmedla det till andra och kanske lära ut det till några användare på andra sidan.

Det finns en enorm efterfrågan där ute, och det märker jag inte minst nu när jag kommit in på Microsoft och ser hur mycket uppdrag och folk som de behöver precis nu, nu, nu. Så det är absolut hett. Och så ska vi inte glömma att det ju kommer massa coola grejer som kanske lockar in yngre.

Absolut finns det en marknad där ute. Och framförallt märkte jag att det var svårt att hitta såna som mig själv, som kan ta den där bredare profilen. Att kunna bygga intranät och sådana saker efterfrågades mycket.

Slutligen, vem skulle du säga passar för att jobba som Microsoft 365 Developer?

Det jag spontant kom och tänka på är någon som är lyhörd och flexibel. Att inte bara komma med en lösning och dumpa den i knät på någon. Man måste kunna se möjligheterna och få andra att se dem också. Man behöver vara nyfiken eftersom det händer mycket inom området och man ska ha ett driv och måste kunna ligga på.

Kanske är Microsoft 365 Developer din grej?