×

 

Teknikinformation & branschen i stort

Intervju med: Björn Nord,
Utbildare: Teknikinformatör

Ett ständigt flöde av ny teknik öppnar upp för många möjligheter!

Björn Nord har jobbat med teknikinformation i olika former i 20 år. Idag jobbar han som eftermarknadschef inom digitalisering. Vi ville veta mer om hur marknaden och framtiden ser ut inom området.

Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med?

Jag arbetar idag som eftermarknadschef med digitalisering som inriktning på Combitech. Jag har tidigare erfarenhet av produktutveckling, IT och eftermarknadsinformation. Teknikinformation har jag arbetat med i olika former i 20 år. Tidigare har jag också drivit företag inom just teknikinformation och jag sitter även med i styrelsen för Tekom Sweden.

I övrigt skulle jag beskriva mig själv som en öppen och glad värmlänning!

Du sitter med i ledningsgruppen för utbildningen Teknikinformatör, vad innebär det?

I rollen företräder jag mitt företag och arbetsmarknaden. Jag framhåller de trender och utmaningar som vi på Combitech ser inom området. Det är jätteviktigt att företagen är med och driver på utbildningar i den riktningen den gör mest nytta. Här innebär det en hel del teknik, men även ”mjuka värden” i konsultarbetet spelar stor roll.

Utvecklingen inom just teknikbranschen går i rasande fart, vilka trender ser man idag?

Digitalisering är ett kanske slitet begrepp men blir mer och mer relevant och lika mycket som ”hur” vi löser tekniken, är det än viktigare att få reda på ”varför” behoven finns. Vad är det vi ska lösa och vilka värden ska vi tillföra. Idag pratar man mycket om hur vi hjälper kunden att öka kundvärdet och inte bara hur vi effektiviserar. User experience och dess olika inriktningar har därför blivit mer intressant.

Vem skulle du säga passar för att jobba med teknikinformation?

Att vara intresserad av teknik är absolut en fördel. Sedan är det viktigt att tycka att det är roligt att prata med folk. Yrket består till stor del av att kommunicera med tekniker och konstruktörer och att vara slutanvändarens vän – i själva användningen av tekniken.

Jag brukar skämtsamt säga att våra konstruktörs-vänner ibland har inställningen att ”more is more” är att föredra med tekniken, istället för att fokusera på användarvänlighet, vilket också är en viktig del.

Avslutningsvis till alla där ute som funderar på att bli teknikinformatörer, varför är det en bra framtidsplan?

Behovet av information ökar lavinartat i dagens digitalisering och därmed även behovet av att den är anpassad för olika typer av användare. Tekniken för detta är riktigt rolig och utvecklande och med rätt inställning finns stora möjligheter att bli expert på marknaden. Här finns stora teknikdelar inte bara inom skrivandet, utan även inom områden som; Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), eLearning, Intelligent Information (metadata + AI) mm.  Smörgåsbordet står dukat helt enkelt!