×
 

Hoppa till innehållet

LIA - vägen till anställning Thim fick jobb på sin LIA-plats

Ljusstrålar mot mörkblå bakgrund
  • Jag har fått lära mig hur man arbetar som konstruktör samt vikten av att kunna ha en bra sammanhållning och vara lösningsorienterad.

Thim Jansson började sin tekniska bana redan på gymnasiet och fick upp ögonen för CAD och de möjligheter som finns. I samband med att en vän tipsade om utbildningen CAD-konstruktör på EC Utbildning skickade han in sin ansökan, blev antagen och är nu strax klar med utbildningen. Spoiler alert, Thim har fått jobb på en av sina LIA-platser! Läs om hans tankar och erfarenheter.

Hej Thim! Berätta lite om dig själv!
Jag heter Thim Jansson och studerar till CAD-konstruktör. Jag har varit intresserad av CAD sedan min tekniska utbildning på gymnasiet och fick upp ögonen för denna utbildning när en vän som pluggade till CAD-konstruktör tipsade om den.

Vad hade du för förväntningar på utbildningen innan du började och har de infriats?
Mina förväntningar av denna utbildning var att få en grundläggande kunskap för att enkelt kunna komma in på arbetsmarknaden inom ett yrke som jag skulle vilja jobba med framöver.

Förväntningarna jag hade på denna utbildning hade stämde. Jag fick en grundläggande kunskap som jag kunnat använda mig utav under mina två LIA-perioder. Dock skulle jag inte kunna sätta sådana förväntningar som jag fått av kunskaperna ute på företagen samt kunskaperna som kommit genom utbildningen.

Har du någon eller några kurser som du gillat lite extra under din studietid?
Det som varit mest intressant i denna utbildning har dels varit CAD-kurserna som visat allt man kan bygga upp och sammanställa. Även matten har varit en enormt viktig kurs då matten behövts i princip dagligen och till det mesta man gör som konstruktör. Detta gäller självklart även kurserna Mekanik, Hållfasthetslära samt Maskinelement. Trots att dessa kurser haft sin beskärda del av tragglande med uträkningar och formler har de även vart de mest intressanta när man lyckats hitta mönstret. Det har öppnat för så mycket kunskap och förståelse kring dessa ämnen.

I alla YH-program ingår det en, eller flera, LIA-perioder där den studerande befinner sig på ett företag och gör praktik, dvs lärande i arbete, LIA.

Thim, kan du berätta mer om dina LIA-perioder?
Jag valde att utföra min LIA1 och LIA2 på två olika företag. På det första företaget var jag ensam konstruktör vilket gjorde det till en utmaning för mig själv då min kravbild på mig själv är relativt hög. Jag utförde (med min grundläggande kunskap) uppbyggnad av fixturer och tog fram ritningar. Jag hade även mycket ansvar och gällande det som sker omkring en konstruktör för att få en större bild av hur arbetet ser ut.

Min andra LIA-period utförde jag på ett företag där det arbetar ca 12st mekaniska konstruktörer. Företaget riktar in sig på automationslösningar och jag blev snabbt ”en i gänget”. Jag fick se hur de arbetade, fick hjälpa till att ta fram både koncept, ritningar samt riktiga detaljer som idag används skarpt.

Jag har fått lära mig att allt inte är svart och vitt, att det man skapar ska kunna implementeras enkelt samt att saker ska hållas simpelt helt enkelt, ”flashigt” är inte alltid bäst. Jag har även fått lära mig hur man arbetar som en konstruktör samt vikten av att kunna ha en bra sammanhållning och vara lösningsorienterad. Jag har även fått lära mig att det alltid är bra att fråga, ha avstämningar och att feedback och samtal från och med montörer och personal som arbetar med komponenter man skapar är otroligt viktigt.

Hur gick du tillväga för att säkra dina LIA-platser?
Mina LIA-platser har jag sökt själv. Eftersom min kravbild på mig själv är så pass hög, skickade jag iväg ett mail till flera olika företag tillsammans med mitt CV och lite annan info från skolan ett bra tag innan LIA-perioden börjat. Inom någon vecka hade jag fått svar från en relativt hög andel av företagen samt säkrat två olika LIA-platser.

Har du några konkreta tips på vad man kan göra när man ska söka sin LIA-plats?
Jag skrev upp en mall till ett mail som funkar till de flesta företag. Jag kollade över vilken information som skolan bifogat och uppdaterade mitt CV. Därefter kollade jag över företag inom mitt hemområde som sysslade med produktion och skickade ett mail till företaget.

Vad tar du med dig från dina LIA-perioder?
Det som är bra med praktikperioderna är att man får se hur en konstruktör arbetar i det verkliga livet och inte bara läsa om det i skolan genom de kurser man läser. Det jag lärt mig genom mina LIA-perioder och kommer ta med mig är att ensam absolut inte är bäst, FRÅGA! Och att man aldrig är har lärt sig allt. Det finns alltid något nytt att lära sig och alla har olika lösningar till allt. Jag fick också jobberbjudande från båda mina LIA-platser!
Inom min studietid har jag knutit kontakter till nya vänner, arbetskamrater samt företagskontakter.

Vilka är dina karriärplaner efter examen?
Eftersom jag fick jobberbjudande från båda mina LIA-platser, valde jag att skriva anställningsavtal som mekanisk konstruktör på ett av dessa företag.

Min plan är att fortsätta utvecklas och lära mig mer samtidigt som jag går till arbetet med ett leende och har roligt. Detta är vad jag själv tror ett lysande recept på en framtida karriär!

Vilka råd har du till elever som funderar på att börja studera på EC Utbildning?
Sluta tveka och gör det du vill. Jag har två små barn hemma, lämnade ett säkert jobb inom CNC för att ta chansen att få ett jobb jag vill ha. Detta är ett av de bästa beslut jag tagit.

Det har varit ett fantastiskt upplägg med EC Stream. Detta har passat mig fantastiskt eftersom jag inte kan koncentrera mig tillräckligt vid en skolbänk. På detta sätt har jag kunnat sitta hemma i tysthet och pluggat. Jag har kunnat se föreläsningar igen om jag varit hemma med sjukt barn eller behövt se en genomgång igen om det är något jag inte riktigt förstått.

Att plugga när man har barn i låg ålder inte är ett hinder, snarare bland det bästa man kan göra. Man har designerad tid att plugga då barnen är på förskolan och efter det har man tid med familjen.

Mitt sista råd är: Strunta inte i föreläsningarna eller handledningarna. I många fall finns det alltid något nytt man lär sig eller så faller polletten ner vid någon av dessa tillfällen och man har lyckats lösa mönstret för att kunna räkna ut något i de teoretiska ämnena.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som lärare jag haft under utbildningen samt utbildningsledare Ronnie Faltin på EC Utbildning. Tack för denna möjlighet!


Publicerad: 2024-06-10

  • Thim Jansson

    Studerar: CAD-konstruktör
    Examen: 2024

    Profilbild Thim Jansson