×
 

DevOps Utvecklare är en väldigt bred och spännande roll

Intervju med: Mattias Karlsson,
Delägare samt utvecklingsansvarig WCOM AB

DevOps kort & gott

Mattias Karlsson har lång erfarenhet av IT-branschen och sitter med i ledningsgruppen hos oss på EC Utbildning. Vi råkar veta att han är ett riktigt DevOps-proffs och tog därför tillfället i akt att intervjua honom. Vi var helt enkelt nyfikna på att veta mer om yrket, området och framtiden. Häng på!

Hej Mattias, kan du presentera dig kort för våra läsare?

Hej, jag heter Mattias Karlsson och har arbetat drygt tjugo år i IT-branschen. Idag är jag delägare och utvecklingsansvarig på Göteborgsbaserade utvecklings- och driftkonsultbolaget WCOM AB. Bolaget är Microsoft Cloud Platform guldpartner, och jag personligen är Microsoft Most Valuable Professional inom Development Technologies och Azure. 

Jag arbetar aktivt inom .NET och DevOps communities, som arrangör i .NET användargruppen SWENUG. Jag är även grundare av och arrangör till DevOps användargruppen DOUGH. Jag brinner också för öppen källkod där jag bidrar till och underhåller ett flertal projekt, mest känd där som en av upphovsmännen bakom DevOps orkestreringsverktyget Cake och JSON biblioteket LitJSON. 

”Detta är ett yrke i tiden, och behovet bara ökar, många företag är fortfarande i startgroparna när det gäller DevOps, så framtiden ser ljus ut”

Du som är kunnig inom området – kan du förklara lite närmare vad en DevOps Utvecklare gör? 

DevOps Utvecklare är en väldigt bred och spännande roll, en roll där du kommer att utvecklas och lära dig nya saker löpande under hela karriären. Det är inte bara en teknisk roll utan kan handla lika mycket om människor och processer som teknik. Till stor del rör det sig om att genom automatisering, verktyg och processer minska friktion i verksamheten – så att man effektivare och med mindre risk kan leverera affärsvärde.  
 
Detta kan ta form i att man sätter upp automation för en applikations livscykel – alltså hur kod hanteras, byggs och publiceras. Men det kan även vara hur man kommunicerar kring hur nya krav kommer in och möts, samt hur man övervakar och mäter hur en applikation mår.

Hur skulle du beskriva framtidsutsikterna för en DevOps Utvecklare?

Detta är ett yrke i tiden, och behovet bara ökar, många företag är fortfarande i startgroparna när det gäller DevOps, så framtiden ser ljus ut. 

Så det är en god idé att studera DevOps?

Det är en kanoninvestering, utbildningen ger en bred grund att stå på, och då praktik ingår i kursplanen har du goda möjligheter att få känna på branschen och hur teori kan omsättas i praktik. Det finns goda möjligheter till jobb, personlig utveckling och att påverka sin roll. 

Slutligen, du sitter med i ledningsgruppen för vår DevOps-utbildning, kan du berätta lite om det?

Jag sitter med i ett par Yh-ledningsgrupper inom IT och har varit med i ledningsgruppen hos EC Utbildning sedan 2014. 

Ledningsgruppen är skolans länk till verkligheten. Branschen ger input på vilka behov som finns ute i arbetslivet, hjälper till att forma kursplaner så att utbildningarnas innehåll matchar de behov som finns ute bland företagen osv. Ledningsgruppen får medhjälp av elevrepresentanter och utbildningsansvariga från skolan, som där ges utrymme att ge sin feedback och syn på kurser och innehåll.


Ordlista

Microsoft Most Valuable Professional:

Utmärkelsen delas ut till ledande experter inom Microsofts produkter och tjänster för deras engagemang och expertis inom olika områden. Utmärkelsen sträcker sig globalt och består idag av över 4000 tekniska experter runt om i världen.

DevOps:

DevOps är en sammansättning av development (Dev) och Operations (Ops) och handlar om att förena processer, teknik och människor för att affärseffektivisera och skapa mervärde till kunderna. Läs mer här.