×
 

IoT är ett riktigt framtidsområde

Intervju med: Ronnie Faltin,
Utbildningsledare | Mjukvaruutvecklare inom IoT

IoT, vad är det?

Det pratas flitigt om IoT eller som det egentligen heter Internet of Things. Det är inget tvivel om att denna typ av interaktionsbaserade teknik kommer att fortsätta utvecklas i snabb takt. Dagens konstanta flöde av nya produkter och prylar innebär nya behov av uppkopplade enheter som lirar med varandra.Ronnie Faltin är utbildningsledare för vår heta utbildning till Mjukvaruutvecklare inom IoT. Här berättar han mer om utbildningen, vilka möjligheter IoT innebär och vad yrket (praktiskt och faktiskt) innebär. Häng på!

Hej Ronnie, du är utbildningsledare till våra Mjukvaruutvecklare inom IoT i Örebro – kan du berätta lite om din roll?

Det stämmer bra, jag arbetar som utbildningsledare på EC Utbildning och har ansvar för bl.a. utbildningen Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT som, i korthet, är en två-årig (400 yhp) systemutvecklarutbildning med fokus på den typ av inbyggda system som man ofta finner i industriella miljöer, smarta hem, etc. 

Kan du berätta lite närmare, vad är IoT? 

Absolut, IoT står för ”Internet of Things”, vilket är ett samlingsuttryck för de tekniker som möjliggör uppkoppling av enheter till internet. På så sätt kan olika enheter kommunicera med varandra och styras på avstånd. I industriella sammanhang används ofta uttrycket ”Industri 4.0”, vilket syftar till den fjärde industriella revolutionen där IoT har en viktig roll i digitaliseringen av industriella miljöer. Den här typen av teknik finner man i många områden idag, exempelvis smarta hus, självkörande fordon och automatiserade industrier för att nämna några.

Det är väldigt häftigt och intressant att väcka elektroniska komponenter till liv och ge dem en funktion i ett sammanhang

Varför är IoT ett så spännande område?

Det är häftigt eftersom det händer så himla mycket inom området och det dyker hela tiden upp nya spännande tekniker, metoder och användningsområden.  

Vad får man lära sig på utbildningen?

Man får bl.a. lära sig programmering för inbyggda system, hårdvara, molnlösningar, nätverk, säkerhet, EMI-lösningar, PLC-system, projektmetodik, m.m. Man får alltså en bred kompetensgrund utformad för att matcha de krav och behov som syns på arbetsmarknaden idag.

Hur ser behovet av IoT-utvecklare ut framåt?

Prognoserna för Internet of Things ser väldigt ljusa ut och det kommer att behövas kompetent arbetskraft inom en mängd områden, exempelvis: systemutveckling, säkerhet, projektledning, m.fl. 

Vem passar att gå utbildningen skulle du säga?

Utbildningen passar de som är intresserade av tech och vill jobba med att utveckla smarta framtidslösningar med teknik som ligger i framkant. 

Om man är sugen på att gå utbildningen – vilka tips har du?

En bra start är att läsa lite mer om IoT för att få en lite bättre uppfattning om vad det innebär och i vilka sammanhang man stöter på det. Det finns gott om material på internet i form av hemsidor och förklarande filmer som både går på bredd och djup i ämnet. Det kan också vara intressant att betrakta sin omgivning på ett lite annorlunda sätt än man vanligtvis gör. Styrs t.ex. de trafikljus som du passerar av en timer eller av det aktuella trafikflödet? Hur fungerar belysningen i ditt bostadsområde? Töms dina soptunnor lika ofta oavsett om de är fulla eller tomma? Det finns mer IoT i ens omgivning än man tror eller tänker på.

Slutligen, om du får skryta lite om utbildningen – vad är bäst?

Det absolut bästa med denna utbildning är den spännande utveckling som sker hela tiden och den mångfald av uppgifter som finns inom området. Kanske vill man specialisera sig inom någon sektion eller arbeta lite bredare och leda digitaliseringsprocesser inom industrin. Det är väldigt häftigt och intressant att väcka elektroniska komponenter till liv och ge dem en funktion i ett sammanhang. 


Kanske är mjukvaruutvecklare inom IoT din grej?