×
 

Webbutvecklare inom .Net – ett smart beslut

Intervju med: Frans Engström,
Studerande: Webbutvecklare inom .NET

Framtiden är digital & utvecklare är en roll som behövs!

Frans pluggade till elektriker på gymnasiet och har hunnit med en hel del innan han beslöt sig för att börja plugga webbutveckling inom .NET hos oss. Här berättar han mer om sin utbildning och planerna för framtiden.

Berätta lite om vem du är och vad du gjort tidigare?

Jag heter Frans, är 30 år gammal och har en ganska brokig bakgrund. Jag läste till elektriker på gymnasiet och gick därefter en yrkesutbildning inom mekatronik. Efter det bar det av till Kina för språkstudier i två år, som sedan följdes upp av några år med jobb, studier i kinesiska på distans vid Lunds universitet och även några månader i Indonesien.

Nu efter att ha jobbat i ca tre år bestämde jag mig för att bygga på med ytterligare utbildning då jag kände att det var dags att ta mig in på en jobb-bana med lite bättre möjligheter till att både utveckla mig själv och lönen. Då jag gillar teknik sen innan så kändes programmering och en utbildning till webbutvecklare inom .NET som en passande utbildning. I övrigt har jag lite blandade intressen bl.a. teknik, språk, böcker, skriva och även träning i form av Thai boxning.

Hur kom det sig att du valde en utbildning till just Webbutvecklare inom .NET?

Jag hörde om utbildningen av en kollega på mitt nuvarande jobb, han har en kompis som läser en liknande utbildning i Helsingborg och som trivdes där. Då jag försökt hitta ett annat jobb ett tag med mer möjligheter till både kompetens och löneutveckling – blev en utbildning inom området ett bra steg. Jag är inte säker på om det är just webbutvecklare jag vill bli, men tänker att det är en bra början och att jag är på rätt väg – så länge jag lär mig koda och utveckla mjukvara.

Hur trivs du i skolan och med utbildningen?

Jag trivs bra i skolan, tycker studiekamraterna är trevliga och vi umgås även ibland på fritiden. Våren med covid var dock inte kul då det innebar egenstudier hemifrån. Undervisningen tycker jag har varit bra, det passar mig att det är mycket praktiskt arbete och inte så mycket teori. Jag lär mig gärna genom att göra och sen komma in på frågorna om hur och varför under tiden.

Vad har varit roligaste kursen hittills i utbildningen? 

Svårt att säga – tycker det är kul att koda över lag så har trivts bra med alla kurser egentligen, men ska jag göra någon särskiljning så är det väl att de kurser som är praktiska, där det finns någon uppgift som skall lösas med kod. Det passar mig bättre då jag har svårt att ta till mig teori som jag inte skall applicera på något.

Om du fick ge några tips till någon som funderar på att gå utbildningen, vad skulle det vara?

Det kan vara värt att prova på att koda lite innan utbildningen börjar för att se om det passar en, det finns ju ganska mycket material på internet som kan ge en introduktion och en möjlighet att se om det är något som intresserar en. Utbildningen är ju ganska kort och två år med praktik är inte så lång tid när det kommer till krita. Har man ett intresse av att förstå datorer mer djupgående så kanske inte denna utbildning är den rätta. Utbildningen är ganska bred och handlar mer om att få en inblick i, och en grunderfarenhet av, de teknologier och programmeringsspråk som används ute i arbetslivet. Men då har man också möjlighet att snabbt kunna komma ut i arbetslivet och vara produktiv.

Slutligen, hur ser du på framtiden, vad är planerna?

Just nu är drömmen ganska enkel – komma ut och få ett jobb i branschen! Jag tänker mig att jag kommer se mig om med tiden och hitta min plats, kanske stannar jag inom webbutveckling eller så tar jag mig vidare och jobbar med IT-säkerhet som också är intressant och med mycket utmaningar.