Sveriges efterfrågan på kvalificerad arbetskraft inom IT-säkerhet är inte bara stark, den växer också i snabb takt. Faktum är att det är så starkt att regeringen har betonat betydelsen av att stärka Sveriges IT-säkerhet och startat en omfattande uppdatering av den nationella strategin för informations- och cybersäkerhet. Strategin pekar på vikten av att integrera IT-säkerhet i alla sektorer av samhället, och understryker det kritiska behovet av välutbildad arbetskraft som kan bidra till en tryggare digital framtid. Genom att förstärka arbetskraften inom IT-säkerhet stärker Sverige inte bara sin nationella säkerhet, utan även sin position på den globala marknaden.
- Försvarsmakten konkurrerar idag mot den privata sektorn gällande IT-specialister. Det är idag väldigt svårt att hitta rätt kompetens och om vi ska kunna genomföra det krav vi fått av regeringen att växa i hela landet så behöver det utbildas fler IT-Säkerhetsutvecklare. Vi ser det som ett samhällsproblem att vi inte kan anställa rätt personal som kan ta hand om kommande it-attacker.
Magnus Granath, Chef SA-sektion FMTIS DRIFTE TDC, Försvarsmakten
Det växande gapet inom IT-säkerhet
TechSverige har upprepade gånger varnat för att bristen på kompetens inom IT-säkerhet inte bara är ett aktuellt problem, utan även en långsiktig risk. Deras rapporter från tidigare år har kontinuerligt pekat på ett växande gap, och den senaste rapporten bekräftar att situationen kvarstår. I början av 2024 rapporterade TechSverige att Sverige behöver ett årligt tillskott av ungefär 18 000 nya teknikspecialister fram till 2028, med en tydlig betoning på kompetenser inom IT-säkerhet och artificiell intelligens (AI). Den kritiska efterfrågan drivs av en ökad digitalisering i både offentlig och privat sektor samt en acceleration av cyberhot.
Taggad på att göra karriär inom IT och teknik men saknar examen? Se aktuella utbildningar inom IT med start i höst här!
Säker arbetsmarknad för yrkeshögskolestuderande
För att effektivt hantera och förebygga utmaningar och hot inom IT-säkerhet krävs tillgång till rätt kompetens. Enligt TechSverige är efterfrågan på högskoleutbildade genomgående hög vilket pekar på en fortsatt stark arbetsmarknad för personer med en examen. Specifikt spelar yrkesinriktad vidareutbildning en kritisk roll för att fylla gapet i kompetensförsörjningen och möta arbetsmarknadens krav.
En yrkeshögskoleutbildning möjliggör en snabb och effektiv väg till jobb. Ett kriterium för att en utbildning ska få starta är att kompetensen efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket gör att du som studerande kan vara säker på att det kommer finnas jobb efter examen. Senaste rapporten från Myndigheten för yrkeshögskolan fastslår att 91% av yrkeshögskolestuderande får jobb inom sex månader efter examen. Ett resultat som ingen annan studieform kan mäta sig mot.
EC Utbildning är Sveriges största yrkeshögskola inom IT och teknik. Våra utbildningar har beviljats av myndigheten och är framtagna i samarbete med branschen för att säkerställa relevant och efterfrågat innehåll som speglar arbetsmarknadens behov.
Nyfiken på att veta mer om EC Utbildning och yrkeshögskola som utbildningsform? Klicka här!
Ansökan öppen till IT-säkerhetsutvecklare
IT-säkerhetsutvecklare ses som en nyckelroll för att hantera nuvarande och framtida teknologiska utmaningar. Just nu har vi ansökan öppen till en yrkeshögskoleutbildning inom detta område med start våren 2025. På bara två år kan du förvärva de kunskaper och färdigheter som krävs för att få jobb och lyckas på arbetsmarknaden.
Enligt Unionen ligger det normala löneintervallet för yrkesområdet mellan 42 000 – 65 000kr per månad. Det höga löneintervallet påverkas av att yrkesrollen verkar i en het bransch och är hett eftertraktad på arbetsmarknaden.
Är du redo att kickstarta din karriär som IT-säkerhetsutvecklare? Läs mer om utbildningen och ansök här!