×
 

Hoppa till innehållet

Alla våra utbildningar är CSN-berättigade. Det innebär att du som studerande kan ansöka om finansiellt stöd i form av bidrag och lån under din studietid. För dig som redan befinner dig mitt i karriären finns möjlighet till omställningsstudiestöd. Här berättar vi mer om vad det innebär, vilka olika alternativ av studiemedel som finns och hur du ansöker.

  1. Ikon för en man som är på praktik

    Ansök studiemedel i
    god tid. Ansökan
    görs via CSN.

     

  2. ikon som visar en bock

    Lämna in din
    studieförsäkran.

  3. ikon som föreställer ett kontokort för att representera studiemedel

    Registrera ditt
    bankkonto för
    utbetalning.

Studiemedel via CSN

Studiemedel är en form av ekonomiskt stöd som erbjuds i Sverige för att hjälpa studerande att finansiera sina studier. Syftet är att göra det möjligt för personer från alla socioekonomiska bakgrunder att genomföra studier och därmed främja högre utbildning och livslångt lärande. Studiemedel administreras av Centrala Studiestödsnämnden (CSN), och mängden studiemedel en person kan få beror på flera faktorer, inklusive utbildningens längd och intensitet, samt den studerandes ekonomiska situation. Studiemedlet består vanligtvis av två delar: studiebidrag och studielån.

Studiebidrag ges till studerande utan krav på återbetalning. Bidraget är avsett att hjälpa till med de dagliga utgifterna under studietiden. Studielån å andra sidan är en summa pengar som kan lånas och måste betalas tillbaka efter avslutade studier. Lånet hjälper till att täcka studiekostnader och levnadskostnader.

Hur ansöker jag?

Så snart du har blivit antagen till en utbildning och tackat JA kan du ansöka om studiemedel på csn.se. För att ansöka krävs en e-legitimation, exempelvis ett mobilt Bank-ID. Om du inte har någon e-legitimation kan du beställa en personlig kod av CSN som skickas hem via post.

Du kan inte ansöka om studiemedel för hela studietiden på en gång. Oftast ansöker du för två terminer i taget. Vid varje nytt ansökningstillfälle måste du ha uppnått ett studieresultat utformat av CSN. Det innebär att CSN kräver att du studerar i den takt som är angiven i din studieplan samt att du får minst godkänt på alla dina examinationer. Dock tillåter CSN mindre eller tillfälliga förseningar, så om du exempelvis inte klarar en tentamen innebär det inte nödvändigtvis att ditt studiemedel kommer dras in.

När beslutet om din ansökan har tagits måste du lämna en studieförsäkran för att få din utbetalning. Om du inte gör det kan CSN dra tillbaka sitt beslut. Studieförsäkran gör du på CSNs hemsida och kan tidigast lämnas en vecka innan terminsstart. Genom att lämna en studieförsäkran intygar du att de villkor och uppgifter som står i beslutet är korrekta och att du kommer att följa dem.

Om det är första gången du ansöker om studiemedel behöver du även anmäla ditt bankkonto för utbetalning via Swedbanks kontoregister.

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket studiemedel du kan få beror på om du väljer bidrag och/eller lån samt om du studerar heltid eller deltid.

Klicka här för att se hur mycket studiemedel du kan få per vecka.

Vad innebär fribeloppet?

Om du planerar att arbeta vid sidan av dina studier bör du vara medveten om fribeloppet och planera ditt arbete så att det inte överskrider detta. Fribeloppet är en term som används i samband med studiemedel från CSN. Det refererar till den maximala summa pengar du som studerande får tjäna under en viss period utan att det påverkar din rätt till studiebidrag och/eller studielån.

Om du överskrider fribeloppet kan det leda till att ditt studiemedel minskas eller stoppas. Om det händer, kan du bli återbetalningsskyldig för den period då inkomsten översteg fribeloppet. Läs mer om fribeloppet här.

Hur fungerar återbetalningen?

Återbetalningen av ett studielån från CSN följer ett bestämt system. Återbetalningen börjar normalt sett i januari, två år efter studieårets slut, oavsett om du avslutat dina studier eller inte. Detta ger dig lite tid att etablera dig på arbetsmarknaden innan du behöver börja betala tillbaka lånet. Återbetalningstiden är normalt upp till 25 år, och lånet ska vara återbetalt innan du fyller 60 år.

CSN skickar ut en amorteringsplan som visar hur mycket du ska betala varje månad. Lånet är räntebärande, vilket innebär att du betalar ränta på lånet. Räntan sätts av regeringen varje år och är densamma för alla som har lån hos CSN.

Du har möjlighet att betala av ditt lån snabbare än planerat utan extra kostnad. Om din ekonomiska situation förändras, kan du kontakta CSN för att diskutera möjligheter till anpassning av återbetalningsplanen. Läs mer om det här.

  • Omställningsstudiestödet syftar till att hjälpa människor som behöver ställa om mitt i livet

    Anna Ekstrand Utbildningsminister 2019-2022

Omställningsstudiestöd

För dig som vill byta karriär eller skaffa dig nya färdigheter finns möjlighet till ett högre studiebidrag via omställningsstudiestödet. Tanken är att du ska kunna studera utan att behöva tumma på din ekonomiska trygghet. Alla våra utbildningar ger rätt till omställningsstudiestödet, förutsatt att du uppfyller villkoren hos CSN. Stödet gäller för både hel- och deltidsstudier i Sverige. Det är en fantastisk möjlighet för dig som vill utvecklas och stärka din position på arbetsmarknaden!

Vem kan få omställningsstudiestödet?

Omställningsstudiestödet riktar sig till personer som har varit yrkesverksamma och behöver omskola sig för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. För att vara berättigad till stödet ska du vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat i minst 8 år under de senaste 14 åren, och under dessa år ska ditt jobb ha varit din huvudsyssla. Dessutom måste du fortfarande vara aktiv på arbetsmarknaden och ha jobbat minst 16h/veckan under det senaste året.

Även om du redan tagit vanligt studiemedel via CSN, kan du ändå få omställningsstudiestöd. Om du studerar på heltid kan du få det upp till 44 veckor, och ännu längre om du studerar på deltid.

Hur mycket kan jag få i omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestödet kan bestå av bidrag och/eller lån som ska täcka levnadskostnader under studieperioden. Det kan variera beroende på den enskilda individens situation och behov. Du kan få max upp till 80% av din nuvarande lön i bidrag och sedan kan du även ansöka om lån.

Bidraget är skattepliktigt och pensionsgrundande. Det betyder att skatt kommer dras från bidraget innan du får pengarna. 

Hur ansöker jag omställningsstudiestödet?

Du ansöker själv om omställningsstudiestöd via CSN. Det finns mycket att hålla reda på när du ska ansöka om omställningsstudiestöd, så det är klokt att börja förbereda allt i god tid. Klicka här för mer information om hur ansökningsprocessen går till, samt användbara råd för hur du bäst förbereder din ansökan.

Hur fungerar återbetalningen av lånet?

CSN skickar ut en betalningsplan när det är dags att börja betala tillbaka lånet. Återbetalningen börjar oftast tidigast sex månader efter att du haft omställningsstudiestödet, och startar alltid efter årsskiftet. Hur mycket du ska betala varje år beror på hur mycket du lånat, vad räntan är och under hur lång tid du ska betala tillbaka. Räntan är densamma för alla och sätts av regeringen.

OBS! Om du studerar med hjälp av omställningsstudiestöd, betyder det inte att du automatiskt får en paus i återbetalningen av dina tidigare studielån. Du måste fortsätta betala tillbaka dem även medan du studerar. Om det blir svårt för dig att betala på grund av din inkomst, kan du dock ansöka om att få betala mindre varje månad. Kom ihåg att den del av omställningsstudiestödet som är ett bidrag räknas som inkomst.

Upptäck mer från EC

  • EC Stream

    Du streamar troligtvis redan dina serier och din musik, varför inte också din utbildning? Här kan du läsa mer om vad EC Stream innebär.

    Tjej ligger på brygga med dator framför sig och studerar
  • Ny studerande

    Här har vi samlat matnyttig information och tips till dig som snart ska börja studera hos oss. Allt för att säkerställa att din studietid både blir trygg och givande.

    Två studerande som sitter vid ett bord framför en dator
  • Om oss

    Trots vår storlek upplevs vi som personliga och flexibla och på den här sidan får du veta mer om oss. Varmt välkommen!

    En glad kille står mot en tegelvägg med blå jeansjacka och mössa