×

 

Vad är YH?

Om våra Yh-utbildningar

Många där ute funderar över vad Yh-utbildningar egentligen innebär. Här reder vi ut begreppet och rätar ut alla frågetecken du kan tänkas ha. Häng på!

Vad är en Yh-utbildning?

Varje år beslutar Yh-myndigheten vilka Yh-utbildningar som är mest efterfrågade i näringslivet och som beviljas start. Oftast beviljas utbildningen i 2 år, sedan måste den sökas om. Detta gör att man kan vara säker på att utbildningen efterfrågas av framtida arbetsgivare och att innehållet i utbildningen är relevant och up to date. Yh-utbildningar svarar alltså mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden. Det innebär att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar, och att nya utbildningar inom yrkeshögskolan startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.

Hur tar vi fram våra Yh-utbildningar?

Gemensamt för alla Yh-utbildningar på EC är att de är utvecklade tillsammans med företag och andra branschföreträdare inom IT och teknik. YH-utbildningarna är anpassade efter deras behov och krav för att ge dig de bästa förutsättningarna för ditt kommande yrke. Företagen är aktiva när det gäller planering och genomförande av Yh-utbildningarna, till exempel genom att vara föreläsare, delta i projekt och att erbjuda praktik (LIA). Att utbildningarna drivs med och för företag är en bidragande orsak till att så många av studerande på EC Utbildning får arbete efter utbildningen.

Hur fungerar praktikperioderna inom Yh?

Alla våra YH-utbildningar innehåller praktik där du får omsätta dina kunskaper på en arbetsplats. Det kallas för Lärande i Arbete (LIA). LIA genomför du ute på företag inom den bransch du utbildas för. Du får tillämpa de kunskaper som du tidigare lärt dig i de skolförlagda ämnena. Därmed får du en direkt koppling mellan teori och praktik, samtidigt som du får träning i ämnet.

Vad krävs för att ansöka till en Yh-utbildning?

För att ansöka till en Yh-utbildning måste du ha vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet krävs för alla utbildningar. Utbildningarna kan även efterfråga särskild behörighet inom vissa ämnen. Alla Yh-utbildningar på EC innehåller teoretiska och praktiska studier i kombination med praktik på företag. Till din hjälp under hela studietiden har du våra erfarna utbildare.

Vilka utbildar på våra Yh-utbildningar?

Alla utbildare på EC Utbildning har ett gediget intresse och erfarenhet av att arbeta med utbildning för vuxna och kan stötta och hjälpa dig att utvecklas. Våra utbildare har oftast egna erfarenheter från branschen och många är samtidigt anställda på IT-företag.  Det gör att de är uppdaterade på den senaste tekniken och utvecklingen inom just ditt ämnesområde. Hos oss får du en stimulerande studietid tillsammans med våra engagerade utbildare.

Därför ska du satsa på Yh hos oss!

Hos oss på EC Utbildning är vi specialister på Yh-utbildningar inom IT och teknik och har mångårig erfarenhet inom området. Hos oss finner du aktuella utbildningar med innehåll anpassat direkt efter marknadsbehovet. Du erbjuds alltid en förstklassig utbildning och en stabil kunskapsgrund för en lyckad framtid inom IT-branschen!

Pssst! Alla våra utbildningar är kostnadsfria.

Yh – alltid en bra deal

Vanliga frågor om Yh

Vilken dator behöver jag?

En bärbar dator är det viktigaste verktyget du behöver ha under hela utbildningen. Vi på EC Utbildning har som policy att du som studerande använder din egen dator.

 

Prestanda på datorn

Windows 10, minst 8 GB ram. Vi rekommenderar minst 8 GB internminne men gärna 16 GB och en SSD-disk med 256 GB ledigt utrymme (det kan fungera med mindre). Viktigaste är mycket ramminne och SSD-disk, eftersom det gör skillnad i snabbhet.

 

Undantag CAD-kontruktör

Undantag gäller för studerande på utbildningen till CAD-konstruktör. Då kommer du att få kvittera ut en lånedator, där CAD-programmen finns installerade.

 

Kan jag använda mig av MAC?

Det går att använda under utbildningen, om spec:en är tillräckligt hög. Du bör då ha minst 8 GB ram. Du rekommenderas också köra Win10 i Bootcamp (och inte som en VM med t.ex. Parallells).

Programvara kommer att tillhandahållas genom utbildningen och är plattformsoberoende, men vi föreslår ändå en Windowsbaserad dator då det oftast är enklare för utbildaren att hjälpa till.

 

Undantag UX Designer

Större delen av UX designers idag använder sig av Mac, då det finns en del designprogramvaror som är plattformsbundna till Mac. Har du Mac kan du dra nytta av en större del olika designprogram. Dock kommer vi i undervisningen till största delen att använda plattformsfria programvaror som fungerar på både Mac och PC.

Hur kommer mitt schema se ut?

Du kommer att få ta del av ditt schema i anslutning till att du börjar hos oss. Men eftersom alla våra Yh-utbildningar går på helfart kan vi redan nu avslöja att det är 40 timmar per vecka som du ska planera in för studier. D.v.s lika många timmar som en normal arbetsvecka för en heltidsanställd.

Kan jag läsa utbildningen på engelska?

Alla våra Yh-utbildningar genomförs på svenska. Det kan förekomma en hel del termer och texter på engelska under utbildningen, men för att kunna tillgodogöra dig utbildningens innehåll måste du kunna förstå, tala och skriva svenska på en mycket god nivå.

Varför skiljer sig kurserna mellan olika städer?

Kurserna kan skilja mellan olika orter därför att alla våra Yh-utbildningar är framtagna tillsammans med näringslivet. Om företag inom en viss region ser ett behov av en viss kompetens, kan det vara så att företag i en annan region ser ett behov av en annan kompetens. Kurserna kan också komma att uppdateras under utbildningen gång för att dina kunskaper ska följa utvecklingen och vara så aktuella som möjligt den dagen du tar din examen. Att utbildningarna är framtagna tillsammans med branschen på detta sätt är det som ger dig en extra fördel när du ska ut på LIA, men också när du vill ha ett jobb.

Kan jag läsa på halvfart?

Henry Ford sa en gång:

 

”Du kan välja vilken färg du vill, bara du väljer svart.”

 

Och vad vill vi ha sagt med det? Jo, att om du vill läsa en utbildning i en annan studietakt än den som är angiven kan vi tyvärr inte hjälpa dig. Står det att utbildningen går på 100%, då går den på 100% – det finns inga andra valmöjligheter.

Hur kan jag bli behörig?

För att bli behörig till en Yh-utbildning krävs alltid att du uppfyller den grundläggande behörigheten. I vissa fall krävs att du också har en särskild behörighet. Vad som gäller för den utbildning du vill gå hittar du på respektive utbildningssida under fliken ”behörighet”. Om du inte redan besökt vår sida om behörig och vill läsa mer hittar du den här.

Vad innebär EC Stream?

EC Stream är ett utbildningskoncept som erbjuds på alla våra utbildningar runt om i landet. I korthet betyder det för dig som studerande en möjlighet att ta del av undervisningen via live-streamade lektioner. Vilket innebär en flexiblare form av undervisning, där du själv kan välja om du vill vara med via länk eller på plats i klassrummet.

Hur söker jag CSN-bidrag?

Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Kom ihåg att göra din ansökan i god tid eftersom besluten kan dröja.
Mer information om hur du ska gå tillväga hittar du här: CSN

Pssst! Du kan göra en ansökan även om du inväntar ditt antagningsbesked.