Flexibel undervisning med EC Stream
Denna utbildning är en EC Stream-utbildning. Läs mer här.
KURSER | BEHÖRIGHET | KONTAKT
UX är en förkortning av User eXperience. Inom UX Design är det upplevelsen och användningen av en produkt som står i centrum. UX Designerns uppgift är kortfattat att skapa produkter som är enkla att förstå och som uppmuntrar till användning. Det handlar främst om konstruktion och innovation, men även estetik.
Som UX Designer arbetar du med att designa bra användarupplevelser. Det är du som ser till att kopplingen mellan digitala lösningar och människa fungerar så att tekniken upplevs lätt och rolig att använda. Det kan röra sig om att designa för allt från appar och hemsidor till kontrollpaneler. En UX Designer har därför kunskap om beteendemönster och förhållningssätt hos den avsedda målgruppen, men är även insatt i tekniken bakom. En stor del av arbete går ut på att designern tar reda på så mycket som möjligt om användaren, hur denne interagerar i olika system samt om vilka behov och önskemål som finns. Ofta arbetar du i tvärfunktionella team med t.ex. utvecklare och produktägare.
Exempel på yrkestitlar som utbildningen leder till är:
Denna utbildning är en EC Stream-utbildning. Läs mer här.
Då allt fler företag väljer att digitalisera är yrkesrollen mycket viktig under lång tid framöver. Utbildningen ger praktisk kompetens att välja relevanta verktyg och metoder för olika typer av projekt och målgrupper. Under utbildningen kommer du att arbeta med flera projekt där du utvecklar färdigheter i konceptarbete och prototyparbete för att träna dig i att designa en användarvänlig process och slutprodukt.
Utbildningen är en heltidsutbildning, vilket motsvarar 40 timmar i veckan.
Nyfiken på vad våra UX-studerande kan ha för case att jobba med? Här hittar du några studerande-portfolios att inspireras av:
Här nedan visar cirkeldiagrammet utbildningens övergripande profil.
Peka eller hovra över diagrammet för att få reda på mer.
För att söka till denna utbildning krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dessutom behöver du uppfylla den särskilda behörigheten som innebär minst betyget E/G/3 i:
Eller motsvarande kunskaper.
OBS! För att söka till utbildningen UX Designer krävs även att du lämnar in ett fullständigt arbetsprov.
Arbetsprov och beskrivning hittar du under fliken: arbetsprov
>> Har du frågor kring behörighet kontakta Henrik: henrik.ahlgren@ecutbildning.se eller
Klicka här om du vill läsa mer om behörighet
Behörighetstest
Saknar du betyg i Matematik 2 eller Programmering 1 men anser att du redan besitter tillräcklig kunskap i ämnet? Då kan du göra ett behörighetstest. Blir du godkänd på testet blir du behörig i ämnet.
Upptäck våra preparandkurser
Saknar du den särskilda behörigheten som behövs för att söka utbildningen? Då kan det vara värt att ta en titt på vårt utbud av preparandkurser.
Vårt urval till utbildningen består av ett arbetsprov kring ett aktuellt tema. Detta kommer skickas ut till dig som är sökande från och med 2023.04.24 med sista datum att lämna in provet 2023.05.24 kl 23.59
Varför ska jag göra ett arbetsprov?
Ett arbetsprov syftar till att få en bild av vilka som är dina främsta styrkor. Som UX Designer använder du dig t. ex mycket av förmågor som problemlösning och kreativitet. Därför kommer detta prov i stora drag att fokusera på hur väl du kan identifiera problem, och hur du sedan arbetar för att hitta kreativa lösningar till dessa.
Vad betyder aktuellt Tema?
Ledningsgruppen för utbildningen UX designer kommer meddela ett aktuellt tema som släpps i samband med provet
Hur gör jag ett arbetsprov utan tidigare erfarenhet av UX?
Du behöver så klart inte ha tidigare erfarenhet från UX för att lyckas med provet. Kunskaper inom UX får du hos oss. Här är det din problemlösningsförmåga och kreativitet som sätts på prov.
Hur lyckas jag med provet?
Försök att lägga fokus på att visa upp hur du tänker. När vi går igenom ditt arbetsprov är vi inte ute efter rätt svar, utan vi lägger störst vikt vid ditt resonemang.
Om jag har några flera frågor?
I början av april månad tänker utbildningsledaren Henrik Ahlgren gå igenom vad man behöver tänka på och förbereda sig kring via ett Teamsmöte för de sökt utbildningen. Tider kommer skickas via yh-antagning.se
Vill du få lite inspiration innan du tar dig an provet finns det mycket att tillgå på både Google och Youtube inom området. T. ex som den här artikeln: Hissen på 1 000 våningar – varför de flesta designers misslyckas med Googles ökända intervju designutmaning. (Obs, artikeln är skriven på engelska)
Snabbfakta om arbetsprovet:
Lycka till!
Du kommer tyvärr inte att få tillgång till ditt schema förrän det börjar dra ihop sig till utbildningsstart. Däremot kan vi redan nu beskriva hur en vanlig vecka kan se ut på utbildningen.
Ledningsgrupp för utbildningen UX Designer:
– Visma
– Prevas
– Tretton37 AB
– Avensia AB
– Knowit
– inUse
– Min Doktor AB
– Sogeti
– Studybee AB
– Doro
– Modelon
– Burlövs kommun
⚠️ Vänligen observera att kurserna kan komma att ändras. Det går fort i tech-branschen och vi uppdaterar våra utbildningar löpande för att de alltid ska vara aktuella.
Vi pratar UX med Amanda från Visma
De flesta av våra utbildare på EC Utbildning är konsulter direkt från branschen som vid sidan av sitt uppdrag hos oss har aktuell anställning på IT-företag. Det gör att de är uppdaterade på den senaste tekniken och utvecklingen inom sitt ämnesområde.
Att vara utbildare är inte samma sak som att vara lärare, det innebär att du kan vara utbildare utan att för den delen ha en pedagogisk utbildning i bagaget. Gemensamt för våra utbildare är dock att de har ett gediget intresse för utbildning av vuxna och kan stötta och hjälpa dig att utvecklas.
För att ansöka till en Yh-utbildning måste du ha vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet krävs för alla utbildningar. Utbildningarna kan även efterfråga särskild behörighet inom vissa ämnen. Alla Yh-utbildningar på EC innehåller teoretiska och praktiska studier i kombination med praktik på företag. Till din hjälp under hela studietiden har du våra erfarna utbildare.
En bärbar dator är det viktigaste verktyget du behöver ha under hela utbildningen. Vi på EC Utbildning har som policy att du som studerande använder din egen dator.
Prestanda på datorn
Windows 10, minst 8 GB ram. Vi rekommenderar minst 8 GB internminne men gärna 16 GB och en SSD-disk med 256 GB ledigt utrymme (det kan fungera med mindre). Viktigaste är mycket ramminne och SSD-disk, eftersom det gör skillnad i snabbhet.
Undantag Byggprojektör inom BIM
För studerande på utbildningen Byggprojektör inom BIM rekommenderar vi även minst 4 GB dedikerat grafikminne.
Undantag CAD-kontruktör
Undantag gäller för studerande på utbildningen till CAD-konstruktör. Där behöver du ha en dator med Windows 10 eller senare (64 bit), minst 16 GB RAM, SSD-disk med minst 256 GB utrymme och ett grafikkort med dedikerat grafikminne. Vi använder primärt programmet Solidworks och som studerande vid denna utbildning får du vid uppstarten tillgång till en studentlicens av programmet som du kan ladda ner och installera på din egen dator.
Kan jag använda mig av MAC?
Det går att använda under utbildningen, om spec:en är tillräckligt hög. Du bör då ha minst 8 GB ram. Du rekommenderas också köra Win10 i Bootcamp (och inte som en VM med t.ex. Parallells).
Programvara kommer att tillhandahållas genom utbildningen och är plattformsoberoende, men vi föreslår ändå en Windowsbaserad dator då det oftast är enklare för utbildaren att hjälpa till.
Undantag UX Designer
Du kommer att få ta del av ditt schema i anslutning till att du börjar hos oss. Men eftersom alla våra Yh-utbildningar går på helfart kan vi redan nu avslöja att det är 40 timmar per vecka som du ska planera in för studier. D.v.s lika många timmar som en normal arbetsvecka för en heltidsanställd.
Alla våra Yh-utbildningar genomförs på svenska. Det kan förekomma en hel del termer och texter på engelska under utbildningen, men för att kunna tillgodogöra dig utbildningens innehåll måste du kunna förstå, tala och skriva svenska på en mycket god nivå.
Kurserna kan skilja mellan olika orter därför att alla våra Yh-utbildningar är framtagna tillsammans med näringslivet. Om företag inom en viss region ser ett behov av en viss kompetens, kan det vara så att företag i en annan region ser ett behov av en annan kompetens. Kurserna kan också komma att uppdateras under utbildningen gång för att dina kunskaper ska följa utvecklingen och vara så aktuella som möjligt den dagen du tar din examen. Att utbildningarna är framtagna tillsammans med branschen på detta sätt är det som ger dig en extra fördel när du ska ut på LIA, men också när du vill ha ett jobb.
Henry Ford sa en gång:
”Du kan välja vilken färg du vill, bara du väljer svart.”
Och vad vill vi ha sagt med det? Jo, att om du vill läsa en utbildning i en annan studietakt än den som är angiven kan vi tyvärr inte hjälpa dig. Står det att utbildningen går på 100%, då går den på 100% – det finns inga andra valmöjligheter.
För att bli behörig till en Yh-utbildning krävs alltid att du uppfyller den grundläggande behörigheten. I vissa fall krävs att du också har en särskild behörighet. Vad som gäller för den utbildning du vill gå hittar du på respektive utbildningssida under fliken ”behörighet”. Om du inte redan besökt vår sida om behörig och vill läsa mer hittar du den här.
EC Stream är ett utbildningskoncept som erbjuds på alla våra utbildningar runt om i landet. I korthet betyder det för dig som studerande en möjlighet att ta del av undervisningen via live-streamade lektioner. Vilket innebär en flexiblare form av undervisning, där du själv kan välja om du vill vara med via länk eller på plats i våra lokaler.
När det kommer till LIA har du alla möjligheter att själv söka LIA-plats där det passar dig i Sverige, eller t.o.m i världen. Skolan kan dock bara hjälpa dig med LIA-plats i den region som utbildningen bedrivs.
Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Kom ihåg att göra din ansökan i god tid eftersom besluten kan dröja.
Mer information om hur du ska gå tillväga hittar du här: CSN
Pssst! Du kan göra en ansökan även om du inväntar ditt antagningsbesked.
"Under 2000-talet kommer vi inte att uppleva 100 års utveckling, det kommer snarare att vara 20 000 års utveckling”.
Detta är ord från den amerikanske uppfinnaren och futurologen Ray Kurzweil, och syftar till vad han kallar för "The Law of Accelerating Returns". D.v.s att informationsteknologins utvecklingstakt är exponentiell och att vi nu befinner oss i förstadiet till en explosionsartad förändringstakt.
Om detta är 100% sant får tiden utvisa, men att teknologi ständigt ger oss möjligheten att flytta gränsen för vad som är fantasi och vad som är verklighet - det vet vi redan idag.