×
 

Om preparandkurser

Preparandkurs, preppkurs, prepp:en – kärt barn har många namn. Nedan får du reda på allt du behöver veta om våra preppkurser.

För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra Yh-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du uppfyller behörighetskraven till våra Yh-utbildningar efter avslutad kurs, men det krävs så klart att du blir godkänd på kursen. Du bör också vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig.

Information om preparandkurser

Vem får gå en preparandkurs?

Du kan bara söka till en preppkurs hos oss i samband med att du söker någon av våra Yh-utbildningar som kräver den särskilda behörighet som preparandkursen ger. För att kunna starta en preparandkurs måste du också uppfylla, eller genom pågående studier vara på väg att uppfylla, den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolestudier. Du kommer inte att få något utskrivet betyg eller intyg efter avslutad preppkurs, detta eftersom kursen endast ger dig den särskilda behörigheten för våra Yh-utbildningar på EC Utbildning.

Självstudier på distans

Kurserna går på distans och du genomför dem över webben. De är inte lärarledda, vilket innebär att det är eget arbete och mycket ansvar som vilar på dig. Du kommer att studera via lärplattformen Omniway och de tester som du genomför där kommer till största delen att vara självrättande på plattformen. Endast några få delmoment kommer att bedömas av en utbildare.

Genomförande

Kurserna påbörjas löpande och genomförs i samarbete med NTI.

Vår antagningsenhet hjälper dig att bli registrerad på kursen, vilket kan ta några dagar innan du får återkoppling om det är många som söker samtidigt som du. Efter att du fått hjälp med registreringen är det NTI som kommer att hantera dina studier. Du ska därför hålla utkik efter ett mail från NTI när du inväntar dina inloggningsuppgifter.

Studietakt

Ett riktmärke är att det tar ca fem veckor att genomföra en kurs.

Studietakten beror på hur du själv vill lägga upp dina studier, men ett riktmärke är att det tar ca fem veckor per kurs.

Gör dig själv en stor tjänst genom att inte underskatta denna tidsåtgång. Visa av erfarenhet vet vi att du annars riskerar att inte hinna färdigt i tid.

Om du påbörjar en preparandkurs, är våra förväntningar på dig att du också avslutar den. Din registrering kan av den anledning komma att avbrytas om du är inaktiv på kursen under längre period än tre veckor.

Intyg & Kostnad

Du betalar inget för att gå någon av våra preparandkurser.

Efter avslutad kurs får du ett intyg som du själv kan hämta ner från din ansökan på yh-antagning.se. Det finns två typer av intyg: ”Deltagit med godkänt resultat” samt ”Deltagit i kursen men med ej godkänt resultat”. Blir du godkänd på kursen kommer din behörighet i din ansökan att uppdateras automatiskt.

Preparandkurserna är gratis. Kurserna är dock inte CSN-berättigade.

Så här anmäler du dig till en preppkurs

1

Registrera en ansökan

Första steget är att skapa ett konto till vår ansökningswebb (yh-antagning.se) och sedan registrera din ansökan genom att kryssa i vilken Yh-utbildning du vill gå hos oss.

2

Komplettera senare

Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan och bifoga gärna ett meddelande om att du önskar läsa en preppkurs.

3

Lämna in din ansökan

Se till att lämna in din Yh-ansökan. Är din ansökan endast registrerad kommer den inte att bli granskad.

4

Vi kontaktar dig

Skulle det visa sig att du är obehörig till utbildningen du sökt kommer vi att kontakta dig.
(Vänligen observera att om du lämnar in din ansökan som sen anmälan granskas den i mån av plats.)

Vanliga frågor