×

 

Vill du läsa en preparand­kurs?

För dig som saknar den särskilda behörigheten

Vad är en preparandkurs?

Preparandkurs, preppkurs, prepp:en – kärt barn har många namn. Nedan får du reda på allt du behöver veta om våra preppkurser.

För dig som saknar den särskilda behörigheten som krävs för vissa av våra Yh-utbildningar är en preparandkurs ett bra alternativ. Kursernas innehåll är anpassat så att du uppfyller behörighetskraven till våra Yh-utbildningar efter avslutad kurs, men det krävs så klart att du blir godkänd på kursen. Du bör också vara medveten om att en avslutad preparandkurs inte garanterar en plats på våra utbildningar, utan endast hjälper dig att bli fullt behörig.

Snabbfakta

  • Att gå en preparandkurs är ett utmärkt sätt att bli fullt behörig
  • Preppkurserna är icke lärarledda kurser på distans via webben
  • Kurserna genomförs i samarbete med NTI
  • Det tar ca fem veckor att genomföra en preppkurs
  • Ansvaret att fullfölja kursen vilar på dig
  • Du kan komma att avregistreras efter tre veckor av inaktivitet
  • Efter avslutat kurs får du ett intyg som du själv kan hämta ner

Hur ser upplägget ut?

Här får du reda på mer om vad du kan förvänta av ditt deltagande i våra preparandkurser, samt också vilka förväntningar som kommer att ställas på dig.

Självstudier på distans

Kurserna går på distans och du genomför dem över webben. De är inte lärarledda, vilket innebär att det är eget arbete och mycket ansvar som vilar på dig. Du kommer att studera via lärplattformen Omniway och de tester som du genomför där kommer till största delen att vara självrättande på plattformen. Endast några få delmoment kommer att bedömas av en utbildare.

Studietakt

Studietakten beror på hur du själv vill lägga upp dina studier, men ett riktmärke är att det tar ca fem veckor per kurs. Gör dig själv en stor tjänst genom att inte underskatta denna tidsåtgång. Visa av erfarenhet vet vi att du annars riskerar att inte hinna färdigt i tid.

Om du påbörjar en preparandkurs, är våra förväntningar på dig att du också avslutar den. Din registrering kan av den anledning komma att avbrytas om du är inaktiv på kursen under längre period än tre veckor.

Genomförande

Kurserna påbörjas löpande och genomförs i samarbete med NTI. Vår antagningsenhet hjälper dig att bli registrerad på kursen, vilket kan ta några dagar innan du får återkoppling om det är många som söker samtidigt som du. Efter att du fått hjälp med registreringen är det NTI som kommer att hantera dina studier.  Du ska därför hålla utkik efter ett mail från NTI när du inväntar dina inloggningsuppgifter.

Intyg

Efter avslutad kurs får du ett intyg som du själv kan hämta ner från din ansökan på yh-antagning.se. Det finns två typer av intyg: ”Deltagit med godkänt resultat” samt ”Deltagit i kursen men med ej godkänt resultat”. Blir du godkänd på kursen kommer din behörighet i din ansökan att uppdateras automatiskt.

Kostnad

Preparandkurserna är gratis. Kurserna är dock inte CSN-berättigade.

Vem får gå en preparandkurs?

Du kan bara söka till en preppkurs hos oss i samband med att du söker någon av våra Yh-utbildningar som kräver den särskilda behörighet som preparandkursen ger. För att kunna starta en preparandkurs måste du också uppfylla, eller genom pågående studier vara på väg att uppfylla, den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolestudier. Du kommer inte att få något utskrivet betyg eller intyg efter avslutad preppkurs, detta eftersom kursen endast ger dig den särskilda behörigheten för våra Yh-utbildningar på EC Utbildning.

Vi erbjuder följande preparandkurser:

Matematik 2
Matematik 3
Matematik 4
Programmering 1

Nätverksteknik

 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier | Kursupplägg: Distans via vår lärplattform

Så här anmäler du dig till en preppkurs

1

Registrera en ansökan

Första steget är att skapa ett konto till vår ansökningswebb (yh-antagning.se) och sedan registrera din ansökan genom att kryssa i vilken Yh-utbildning du vill gå hos oss.

2

Komplettera senare

Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan och bifoga gärna ett meddelande om att du kommer att läsa en preppkurs.

3

Ansök och anmäl dig till prepp:en

Skicka in din Yh-ansökan och anmäl dig sedan till preparandkursen genom att maila till anmalan.preparand@academedia.se

4

Vi kontaktar dig

Vi kontaktar dig för att bekräfta att du blivit anmäld till en preppkurs som gör dig behörig till utbildningen du vill gå.

Vanliga frågor om preparand­kurser

Vad är en preparandkurs?

För dig som saknar den särskilda behörigheten inom matematik, programmering eller nätverksteknik som krävs för att bli behörig till vissa av våra YH-utbildningar erbjuder vi preparandkurser.

Kursernas innehåll gör att du efter avslutad och godkänd kurs blir behörig till våra YH-utbildningar. Att komma ihåg är att en avslutad preparandkurs inte garanterar dig en utbildningskurs.

Vilka olika preparandkurser finns?

Hos oss hittar du preparandkurser i följande ämnen:

Matematik 2

Matematik 3

Matematik 4

Programmering 1

Nätverksteknik*

*Kursens innehåll är ett sammanplock av utvalda delar från följande gymnasiekurser:

• Datorteknik 1a
• Datorteknik 1b
• Dator- och nätverksteknik
• Digital kommunikationsteknik

Pssst! För att gå preparandkurserna behövs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

Var går jag preparandkursen?

Du läser våra preparandkurser flexibelt på distans via en läroplattform. Eftersom kurserna finns tillgängliga alla timmar på dygnet kan du själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Ett riktmärke är dock att avsätta ca fem veckor per kurs – för att du ska ha god tid på dig.

Hur anmäler jag mig till en preparandkurs?

Så här gör du för att anmäla dig till en preparandkurs hos oss:

• Registrera ett konto på vår ansökningswebb, och välj den utbildning du vill söka. Ladda upp betyg och gör din ansökan så komplett som möjligt.

• Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan och skriv att du vill komplettera med betyg från en kurs du saknar genom att läsa en preparandkurs.

• Skicka in din ansökan och anmäl dig till preparandkursen genom att maila till anmalan.preparand@academedia.se

• Därefter kommer du att bli kontaktad av personal som bekräftar vilken preparandkurs du bör gå för att bli behörig.

Har du övriga frågor om processen maila oss gärna r!

 

Har du fler frågor?

Skicka iväg ett mail till oss!