Jämställdhet inom IT - en utmaning med stora möjligheter

Två kvinnor som sitter mitt emot varandra i en cafémiljö. På bordet finns en surfplatta uppställd.

IT-branschen är en av de snabbast växande sektorerna i Sverige och spelar en avgörande roll i samhällets digitala omvandling. Trots detta är könsfördelningen i branschen fortfarande ojämn, med endast 18,4 % kvinnor inom IT-yrken – en siffra som har legat relativt stilla under de senaste åren. För att både individer, företag och samhället i stort ska kunna dra nytta av IT-branschens potential, krävs mer arbete för att skapa jämställdhet.

AV: LINDA PANDIR OCH FRIDA HASTER

Vad hindrar unga kvinnor från att välja IT?

IT-sektorn har ett enormt behov av kompetent arbetskraft, men könsfördelningen påverkas av flera faktorer. Stereotypa uppfattningar om yrken, traditionella könsroller, brist på kvinnliga förebilder och en arbetsmiljö som ibland upplevs som avskräckande för kvinnor är några av de största hindren.

För att ändra denna trend behöver både utbildningssystemet och arbetsmarknaden ta ansvar.

Många unga kvinnor tillskriver sig själva egenskaper som traditionellt sett kopplas till kvinnliga värderingar. Samtidigt anses de egenskaper som ofta betonas inom IT-branschen – såsom logik, problemlösning och teknikintresse – ofta vara "manligt kodade". Detta skapar en känsla av att IT-yrken kanske inte är en naturlig karriärväg för kvinnor.

Enligt undersökningen "Unga kvinnor och tech 2024, uppger mer än sex av tio unga kvinnor att de skulle vara mer benägna att välja en karriär inom IT om företag hade en jämn könsfördelning. Det visar hur viktigt det är att skapa inkluderande arbetsmiljöer som välkomnar både kvinnor och män.

Jämställdhet inom IT är inte bara en moralisk fråga utan också en strategisk fördel för företag. Forskning visar att mångfald i team leder till bättre problemlösning och ökad innovation, vilket i sin tur kan leda till ekonomiska vinster. Genom att rekrytera fler kvinnor kan företag få tillgång till en bredare kompetensbas, vilket stärker både företagens konkurrenskraft och landets ekonomiska tillväxt.

I en globaliserad ekonomi behöver Sverige en mer jämställd IT-bransch för att kunna konkurrera internationellt. Länder som satsar på mångfald i tekniksektorn har redan gjort stora framsteg, och Sverige riskerar att hamna på efterkälken om inte konkreta åtgärder vidtas.

Så kan vi skapa förändring

För att skapa en mer jämställd IT-bransch krävs insatser på flera nivåer. Utbildningssystemet spelar en avgörande roll i att uppmuntra fler unga tjejer att välja IT-relaterade ämnen. Detta kan göras genom att lyfta fram kvinnliga förebilder, erbjuda riktade mentorsprogram och skapa medvetenhet om de karriärmöjligheter som finns inom tech. För EC Utbildning som är Sveriges ledande yrkeshögskola inom IT och teknik är detta en viktig fråga, vi är ju med och försörjer IT-Sverige med framtida kompetens. Att sträva efter jämlikhet i våra utbildningar är en självklarhet och något som vi kan se gynnar Sverige, nu och i framtiden.

Företag bör också aktivt arbeta för att skapa arbetsmiljöer där alla, oavsett kön, känner sig välkomna och inkluderade. IT-konsultbolaget Experis har i en studie genomfört intervjuer med 788 företag där de konstaterar att IT-branschen är de som är sämst på jämställdhet, bara 9% uppger att de är jämställda. Detta innebär att rekryteringsprocesser och arbetskulturer måste ses över, och att fler kvinnor behöver få ledande positioner inom branschen. Mentorskap och nätverksmöjligheter är viktiga verktyg för att stödja kvinnors karriärer inom IT.

Att öka kvinnors representation inom IT handlar inte bara om att skapa en rättvisare arbetsmarknad, utan också om att säkra Sveriges framtida teknologiska utveckling. För att locka fler kvinnor till IT-branschen måste vi lyfta fram möjligheterna och synliggöra de framgångsrika kvinnor som redan finns inom området. Ett starkt fokus på utbildning, mentorskap och inkluderande arbetsmiljöer är avgörande för att nå målet om en mer jämställd techsektor till 2030. För oss på EC Utbildning ser vi till att introducera våra studerande till olika nätverk för kvinnor inom tech, till exempel det kvinnliga nätverket Techella och den ideella organisationen Datatjej som båda deltagit i vårt eget event för våra studerande, EC Event.