Din guide till omställningsstudiestödet
I en tid av ekonomisk osäkerhet och med en snabbt föränderlig arbetsmarknad, där efterfrågan på vissa yrken sjunker medan nya växer fram, är behovet av att anpassa sina yrkeskunskaper mer påtagligt än någonsin. Sveriges nya omställningsstudiestöd har hjälpt tusentals svenskar att byta karriär eller uppdatera sina färdigheter, utan att behöva kompromissa med sin nuvarande livsstil. Det stora intresset för stödet visar att fler, särskilt kvinnor, väljer att studera senare i livet. Med yrkeshögskolan som det populäraste studievalet visar det sig att det aldrig är för sent att lära sig något nytt och förbättra sina chanser på arbetsmarknaden.
AV: ANNA JOHANSSOCH OCH FRIDA HASTER
Omställningsstudiestödet infördes av Sveriges regering 2023 med syftet att möjliggöra för personer mitt i arbetslivet att kunna ställa om eller boosta sina kunskaper för att fortsätta hålla sig relevant på arbetsmarknaden. Ett år efter införandet visar statistik på att en stor del av dem som nyttjar stödet framgångsrikt genomför sin utbildning och återvänder sedan till arbetsmarknaden med förbättrade om mer relevanta kunskaper. Nu är det dags för höstens ansökningsperiod som öppnar 1 oktober. Här kommer vi att gå igenom det du kan tänkas ha funderingar över när det gäller omställningsstudiestödet.
Vem kan ansöka om omställningsstudiestöd?
Omställningsstudiestödet är ett ekonomiskt stöd för vuxna som vill stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom att bredda sin kompetens. Det kan användas för att komplettera din utbildning inom ditt nuvarande yrke eller för att omskola dig till ett nytt yrke. Du som är mellan 27 och 62 års ålder kan ansöka om omställningsstudiestödet via CSN. Utöver det behöver du även ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna för att vara berättigad omställningsstudiestöd. Du kan ha olika arbetsgivare under tiden. Du behöver också välja att studera en kurs/utbildning som är relevant för att faktiskt stärka din ställning på arbetsmarknaden. På CSNs hemsida kan du testa om du är berättigad omställningsstöd.
Hur fungerar omställningsstudiestödet?
- Bidrag: Du kan få ett bidrag som motsvarar 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp på 5 275 kronor per vecka (2024).
- Lån: Ett frivilligt lån som kan tas för att komplettera bidraget och täcka resterande kostnader.
Upp till 44 veckor kan du få stödet om du studerar på heltid. Studerar du deltid kan du få det längre tid. Det är möjligt att studera i olika omfattning: 100, 75, 60, 50, 40, eller 20% tänk bara på att om du ansöker om studiestödet på 100% så får du inte arbeta samtidigt.
När är det möjligt att ansöka?
För dig som vill börja studera under perioden 1 januari -30 juni 2025 så öppnar ansökan 1 oktober. Se till så att du har förberett dig på bästa sätt så att du kan skicka in din ansökan. CSN behandlar alla ansökningar som kommer in i tur och ordning
Hur gör man sin ansökan?
Förbered dig: Samla ihop alla dokument som visar att du har jobbat tillräckligt länge och att dina studier passar ihop med ditt jobb.
Kontakta din omställningsorganisation: De kan hjälpa dig och ge dig eventuella intyg.
Skicka in ansökan: Gå in på CSN:s hemsida och skicka in din ansökan. Glöm inte att bifoga alla papper.
Vänta på svar: CSN hanterar din ansökan och beslutar om du blir beviljad omställningsstudiestöd.
Aktuella kurser inom IT och teknik
Bredda din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären med en YH-kurs hos EC Utbildning, Sveriges ledande yrkeshögskola inom IT och teknik Vi erbjuder kurser som är mellan 12-16 veckor långa. Du läser på distans och halvfart viket gör det möjligt att kunna fortsätta arbeta under tiden. Just nu har vi följande YH-kurser öppna för sen anmälan: