×
 

Är programmering din grej?

Vill du bli ett programmeringsproffs? Eller vill du lära dig grunderna för att utveckla en av världens största plattformar? Med hjälp av programmering blir nästan hela världen möjlig och som programmerare kan du utveckla plattformars och hemsidors både fram- och baksida.

Det är lätt att tänka att programmering och kreativitet är varandras motsatser, men det är faktiskt precis tvärt om! Kreativitet hjälper dig inte bara att hitta lösningar, utan även möjligheter och idéer.

Den farligaste frasen är: "Vi har alltid gjort det på det här sättet."

Grace Hopper

Frontend eller Backend

Inom webbutveckling och programmering pratar man om Frontend och Backend – men vad är egentligen skillnaden? Jo, frontend handlar om att programmera vad som händer och vad vi faktiskt ser i webbläsaren. Genomtänkt frontend ser också till att det funkar lika bra i de flesta mobiler. Så, man kan alltså säga att en frontendutvecklare programmerar varje besökares dator och mobil.

Backend handlar istället om att programmera vad som sker i molnet. Vi skulle kunna kalla det för webbsidans eller appens hjärna, det vill säga, det som gör det möjligt för dig att använda applikationer och webbsidor. Låt oss ta Spotify och deras stora musikdatabas som exemel. Du som användare har tillgång till den databasen och kan logga in för att både bygga dina egna spellistor och lyssna på färdiga topplistor. Allt detta är alltså Spotifys backend.

Vilken utbildning krävs för att bli programmerare?

För att bli programmerare behöver du utbildning och kunskap inom programmering. Beroende på om du väljer frontend, backend eller både behöver du anpassa dina kunskaper. Väljer du frontend lär du dig mer om användarupplevelse och hur du optimerar besökarens kundresa. Är det istället backend du vill fokusera på får du lära dig mer om uppbyggnad och strukturer.

Fyra olika alternativ för dig som vill utbilda dig inom programmering och systemutveckling

Frontendutvecklare

Vill du lära dig att skapa med kod för att skapa digitala upplevelser?

Microsoft 365 Developer

Utbildningen för dig som är intresserad av utveckling, men som inte nödvändigtvis har kod som största intresse. Du behöver förstå grunderna i kod, men gör ditt skapande till större del på andra sätt.

Javautvecklare

Specialisera dig på ett av världens mest använda programmeringsspråk.

Webbutvecklare inom .NET

Har du ett intresse för kod och vill ta dina kunskaper till nästa nivå är det här utbildningen för dig.