×
 

CAD-konstruktör

Tyngdpunkten ligger på användandet av avancerade CAD-system för att ta fram modeller till visuella presentationer och som underlag för tillverkning.

Yrkesroller

  • CAD-konstruktör
  • CAD-ritare, maskin
  • Maskinkonstruktör
  • Verktygskonstruktör

Förkunskapskrav:

Särskild behörighet krävs i följande kurser:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser:

Matematik 3
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Eller motsvarande.

Mål med utbildningen:

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om:

  • Specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk CAD-konstruktion i yrkesrollen som CADkonstruktör
  • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom mekanik och produktionsekonomi
  • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk konstruktion i yrkesrollen som CAD-konstruktör

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att:

  • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra, specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion i yrkesrollen som CAD-konstruktör
  • Lösa sammansatta problem inom konstruktionsarbete i yrkesrollen som CAD-konstruktör
  • Kommunicera åtaganden och lösningar gällande konstruktionsarbete i yrkesrollen som CAD-konstruktör på såväl svenska som ytterligare ett språk.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser att:

  • Självständigt behandla teoretisk och praktiskt konstruktionsarbete på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som CAD-konstruktör
  • Övervaka konstruktionsarbete samt slutföra förelagda projekt inom yrkesrollen som CAD-konstruktör

Utbildningens kurser

Kurser och poängplan

  • CAD 1, 35
  • CAD 2, 40
  • Examensarbete, 30
  • Hållfasthetslära, 25
  • LIA 1, 60
  • LIA 2, 60
  • Maskinelement, 35
  • Mekanik, 25
  • Matematik för CAD-konstruktörer, 20
  • Produktionsekonomi, 20
  • Produktionsteknik, 30
  • Ritteknik och Geometrisäkring, 20

Totalt : 400 YH-poäng | 2 årig utbildning
(5 YH-poäng innebär en veckas heltidsstudier)

Kursinnehåll

Kursens syfte är att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för ritteknik och solidmodellering och hur detta tillämpas för att skapa 2D och 3Dmodeller, ritningsunderlag och tredimensionella sammanställningar inom konstruktion. Kursen ger den studerande djup förståelse för möjligheterna med CAD och hur det används i hela kedjan från produktutveckling till produktion och life cycle management.

 

Målen med kursen är att den studerande skall få kunskap, färdighet och kompetens att självständigt kunna skapa 2D och 3Dmodeller som är produktionsanpassade.

Kursens syfte är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om parametriska 3D modeller, toleransberäkningar, solidmodellering och rörelsesimulering.

 

Målet med kursen är att den studerande skall få kunskap, färdighet och kompetens att självständigt kunna skapa komplexa tillverkningsunderlag genom 2D och 3Dmodeller som är produktionsanpassade utifrån olika konstruktionsvillkor.

Examensarbete ska fungera som ett uppdrag åt arbetslivet. Uppdragets innehåll bygger på den kompetens som upparbetats i såväl de skolförlagda kurserna som i LIA-kurserna. Examensarbetet kan även vara en egen vald fördjupningsuppgift inom ramen för denna utbildning. Examensarbetet ska ge insikt i hur man professionellt hanterar verkliga problemställningar.

 

Den studerande ska fördjupa och/eller bredda sina kunskaper i områden som ryms inom kursplanen och självständigt planera och genomföra uppgiften. Examensarbetet presenteras skriftligt och muntligt inför en examinationskommitté som betygs bedömer arbetet.

Syftet med kurser är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om och förståelse för de mekaniska principerna för kraftöverföring i statiska system med stela kroppar.

 

Målet med kurser är att de studerande genom teori och praktiska övningar utveckla kunskaper om, färdigheter i och kompetenser för att kunna beräkna krafter i en konstruktion.

Målet med den kursen är att de studerande skall få en bred inblick i rollen som CAD-konstruktör och få kännedom om olika CAD-verktyg. De studerande arbetar med alla förekommande arbetsuppgifter utifrån de olika kursmoment som gåtts igenom och får på så sätt en fördjupad förståelse för teorin i praktiken. De studerande skall under LIA:an göra en analysuppgift utifrån valt tekniskt område som presenteras både för skolan och det aktuella LIAföretaget.

Målet med kursen är att de studerande skall ha färdighet att självständigt kunna planera ett projekt inom CAD-konstruktion där de studerande får använda sig av samtliga kunskaper med fokus på konstruktion, ekonomi, och projektledning. Under projektet finns handledare tillgänglig som bollplank. De studerande får också arbeta med alla förekommande arbetsuppgifter och fördjupar på så vis de teoretiska kunskaperna för utbildningens alla delar.

Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för maskinteknik viktiga konstruktionselement som skruvförband, axellagringar, tätningar, kopplingar, bromsar, växlar m.m. Kursen ger kunskaper om hur konstruktionselement är uppbyggda och påverkas av krafter, moment och materialval.

 

Målet med kursen är att den studerande skall få kunskap, färdighet och kompetens att självständigt kunna utföra beräkningar för att kunna utforma en korrekt konstruktion med rätt materialval.

Syftet med kurser är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om och förståelse för principerna för hållfasthetslära och hur deformerbara kroppar reagerar på mekanisk belastning.

 

Målet med kursen är att de studerande genom teori och praktiska övningar utveckla kunskaper om, färdigheter i och kompetenser för att kunna arbeta med hållfasthetsberäkningar inom CAD-konstruktion.

Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för matematik som används för CAD-konstruktion samt för mekanik och hållfasthetslära. Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar sina kunskaper om hur man beräknar de krafter och moment som påverkar konstruktioner. Studerande kommer att lära sig grunder inom statik och dynamik och kunna behärska begrepp som kraftsystem, jämvikt, masscentrum samt lägesvektorer, krafter, kraftmoment och hastigheter.

 

Den studerande utvecklar sina färdigheter i att utföra beräkningar som påverkar CAD-konstruktionen. Den studerande har efter avslutad kurs kompetens för att förstå och redovisa beräkningar som kommer att användas inom CAD-konstruktion, samt mekanik och hållfasthetslära.

Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för produktutvecklingsprocessens olika delar, metoder och verktyg samt grundläggande ekonomiska principer.

 

Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar sina kunskaper för att delta i produktutvecklingsprocessen kring en konstruktion enligt befintliga metoder och med rätt verktyg. Budgetering, investerings- och produktkalkyler är andra mål som ingår i denna kurs. Den studerande ska utveckla specialiserade kunskaper för de processer som förekommer vid design- och konstruktionsarbete tex. skissteknik och konceptutveckling. Vidare specialiserade kunskaper som studenterna kommer att utveckla är ekonomiska beräkningsverktyg samt kunskap om kravställning. Den studerande utvecklar sina färdigheter i att utföra produktutveckling med hjälp av befintliga stödmetoder (FMEA, tillgänglighetsanalys, tillförlitlighetsanalys och Lean-koncept). Skapa ekonomiska redovisningar samt kravspecifikationer för en produkt. Den studerande har efter avslutad kurs kompetens för att förstå och redovisa resultatet av ekonomiska rapporter samt ta beslut utifrån dessa, produktutvecklingsprocesser och koncept. Följa och kommunicera projektplaner samt dokumentera projektresultatet.

Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för tillverkningsmetoder samt olika metoder för att förbättra och analysera produktionsprocesser.

 

Målet med kursen är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar sina kunskaper inom tillverkningsteknik, materialhantering, produktionslayouter samt olika bearbetningsmetoder. Den studerande ska utveckla specialiserade kunskaper inom materialval med hänsyn till funktion, miljö, hantering och tillverkning. Vidare ska studenten utveckla specialiserade kunskaper för användning FMEA mot produktion samt metoder för förbättring t.ex. Lean, Kanban och Kaizen. Specialiserade kunskaper inom de vanligaste bearbetningsmetoderna och tillverkningsprocesserna innefattas också av denna kurs. Den studerande utvecklar sina färdigheter i att konstruera utifrån de krav vald tillverkningsmetod och materialval kräver. Genomföra förbättringar av processer med hjälp av kända metoder t.ex. FMEA. Den studerande har efter avslutad kurs kompetens för att jämföra olika produktionsupplägg samt kommunicera resultat av t.ex. FMEA till relevanta intressenter. Studenten kan motivera val av tillverkningsmetod och material.

Syftet med kursen är att ge den studerande specialiserade kunskaper om och förståelse för ritningslära och hur detta tillämpas för att skapa 2D- och 3D-ritningsunderlag.

Målet med kurser är att de studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar kunskaper om, färdigheter i och kompetenser för att självständigt kunna skapa ritningsunderlag och geometrisäkra konstruktioner.