LIA, så fungerar det i praktiken!

Vi får många frågor angående våra LIA-perioder som ingår i våra Yh-utbildningar. Här hittar du mer info om vad det innebär & hur du som studerande söker praktik.

Varför LIA?  (Lärande i arbete)

En av de största fördelarna med att studera en Yh-utbildning är att det ingår praktikperioder i utbildningen. Det innebär en fantastisk möjlighet att få testa på yrkesrollen på riktigt. Du får samtidigt chans att bygga på dina kunskaper ute hos företag i branschen IRL. Det innebär även för dig som studerar – utmärkta möjligheter att knyta jobbkontakter inför framtiden!

Vad leder en lyckad LIA till?

För många av våra studerande leder LIA till jobb efter examen – det är därför viktigt att ta tillfället i akt och tänka framåt! Som studerande är det smart att fundera kring vart du vill göra din praktik och hur möjligheterna hos företaget ser ut inom den närmsta tiden.

Hur söker jag LIA?

För att du ska få ut så mycket som möjligt från din LIA-period är det viktigt att börja söka i tid. Dels för att det visar på att du är angelägen om en plats hos företaget men även för att många skolor har LIA under samma perioder. Något som innebär ökad konkurrensen om platserna. Huvudansvaret för en LIA-plats ligger alltså på dig som studerande men skolan finns givetvis där och stöttar dig i processen.

Vad händer om jag inte lyckas hitta en praktikplats?

Många studerande är lite oroliga över att inte hitta någon praktikplats, men svaret är att de allra flesta hittar ett ställe att vara på. Tro på dig själv och var inte rädd att kontakta många företag! Ju fler företag du kontaktar desto större chans har du. Skulle du mot förmodan stå utan, hjälper skolan till. 

Vem tar hand om mig som praktikant?

Du har alltid en handledare på företaget där du gör din LIA, detta för att du som studerande ska kunna få handledning i dina arbetsuppgifter och för att säkerställa att du har någon som ansvarar för dig. I fösta hand för att säkerställa att allt flyter på men även för att du ska kunna trivas och känna dig trygg. Under din LIA-period gör din utbildningsledare från skolan ett besök hos dig. Även detta för att se till så att du trivs och får lära dig de saker som är utlovade av företaget.

Hur ska jag som studerande tänka när jag ska söka LIA?

  • Tänk på att hitta ett företag med tydlig koppling till din utbildning
  • Gör research och tänk ut vad du vill lära dig & företag som matchar det
  • Ha ett korrekt CV samt ett trevligt personligt brev som du kan maila ut
  • Ring till företagen & hör efter personligen – många uppskattar det!
  • Ta hjälp av din utbildningsledare – hen kan t.ex. tipsa om vart tidigare studerande varit o.s.v.
  • Ta hjälp från dina klasskamrater om du behöver någon att bolla med – alla är i samma sits
  • Kontakta stora företag – de har ofta större möjligheter att ta emot flera praktikanter
  • Var inte rädd för att söka dit du vill för att du är osäker på dina kunskaper, du har LIA för att lära dig!