5 smarta tips för att hålla pluggfokus i höst!

Behåll pluggfokus även under årets mörkaste månader. Vi har listat fem snabba knep att ta till när motivationen tryter.

Res i tiden

Vi har alla varit med om lektioner när ögonen går i kors och det känns som en ren omöjlighet att försöka memorera ytterligare en sak till i huvudet, men misströsta inte! Det finns faktiskt ett sätt att resa tillbaka i tiden och ta igen förlorad kunskap: fråga föreläsaren om du kan få ljudinspela föreläsningen och res sedan tillbaka i tiden när det behövs.

Dela på nöten

Är årets tentamen snart här men alla bitar sitter inte på plats? Lugn, ta hjälp av en klasskompis och dela upp de delar ni känner er osäkra på. Bli expert på olika områden och lär sedan ut till varandra. Ibland är det faktiskt lättare att lära sig genom någon annans ord än sina egna.

Bli flyttfågel

Bekvämlighet och rutiner i all ära, men när det kommer till pluggande kan det vara en god idé att byta omgivning ofta. Att byta miljö tvingar nämligen hjärnan att dra nya associationer till det vi vill lära oss och bidrar till att vi kommer ihåg lättare.

Prata högt

Det sägs ju att man får de absolut bästa svaren när man pratar med sig själv och när det kommer till studier så stämmer det faktiskt. Genom att först skriva ner och sedan repetera högt för dig själv, hjälper du hjärnan att få intryck från två olika håll och chanserna att du minns saker ökar.

Lura dig själv

När det känns som motivationen är som uppslukad av ett svart hål och känns totalt omöjlig att hitta, då kan det faktiskt vara läge att ta till en sista utväg, nämligen: belöning! Sätt upp tydliga mål och belöna dig där efter. Ibland behöver man bara rätt incitament för att få upp motivationen igen.