×
 

Produkter finns överallt omkring oss, dessa produkter är ju också någon som har skapat.

Intervju med: Christian Rhen,
Utbildningsledare CAD-Konstruktör

Vi snackar CAD med Christian!

Christian är utbildningsledare för utbildningen CAD-konstruktör på EC. Vi passade på att prata med honom för att få en större inblick i vad en CAD-konstruktör gör och vad man kan förvänta sig av utbildningen. Häng på!

Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med?

Jag heter Christian Rhen och jobbar som utbildningsledare för vår utbildning CAD-konstruktör här på EC Utbildning, och jag har jobbat här på EC Utbildning nu i 4.5 år. Under mina år har jag alltid jobbat med CAD-utbildningarna, så under alla dessa år har man verkligen lyckas bygga ut sitt kontaktnät med företaget inom olika områden de jobbar med vilket är kul att se bredden på vad en CAD-konstruktör kan jobba med.

Vad gör en CAD-konstruktör?

Inom produktutveckling använder en CAD-konstruktör ett CAD-program för att designa, modellera, utveckla eller tillverka sina produkter. CAD-programmet användas i hela kedjan för att framställa en produkt. Den finns det otroligt många olika CAD-program beroende på inriktning, vår utbildning är inriktad mot industri och vi använder Solid Works.

Varför är matte en sådan viktig del av utbildningen?

Även om CAD-programmet är viktigt som konstruktören använder så är det ett digitalt verktyg. En konstruktör måste kunna ha stark grund i matematiken men också inom mekanik och hållfasthetslära. Om man till exempel skulle sitta och rita upp en cykel i CAD-programmet så måste man veta vad materialet som cykeln består av orkar hålla emot om någon skulle sitta och börja cykla. Kommer cykeln braka ihop om någon väger x antal kg osv? Ställer man sig upp i en uppförsbacke och trycker lite extra på pedalerna så blir krafterna ännu starkare och materialet får ännu mer påfrestningar och får inte gå sönder.

Varför är detta ett spännande område?

Produkter finns överallt omkring oss, kan vara inom fordonsindustrin, medicinindustrin osv. Men det finns ju även produkter som finns i sitt egna hem, går man till köket så kanske du har en mikrovågsugn, Soda Stream,kyl, frys och ugn. Dessa produkter är ju också någon som har skapat, bor man i en lägenhet kanske man har en hiss och det har någon också skapat. Så det jag tycker är spännande är verkligen bredden på produkter som finns omkring oss och utvecklingsmöjligheterna är ju oändliga.

Har du någon intressant framtidsspaning inom området du kan dela med dig av?

Allt inom IT och Teknik så händer det verkligen mycket just nu, det som är intressant är väl utvecklingen av just eldrivna fordon som växer och utvecklas hela tiden.

Dröjer inte länge förrän vi kommer åka taxi i luften med el så intressant att följa den utvecklingen, hade varit kul om någon studerande fick en LIA-plats på ett sådant företag.

Kanske är CAD-konstruktör din grej?