LIA-praktik inom YH

LIA står för Lärande-i-Arbete och är unikt för Yrkeshögskolans utbildningar. Ett annat ord för LIA är praktik, något som kanske oftare används bland gemeneman. Oavsett vilket ord du väljer betyder de samma sak: Att du får möjlighet till att praktisera din blivande yrkesroll ute hos företag. Detta innebär ett stort försprång för dig när du kommer ut på arbetsmarknaden, då du direkt vet hur du ska omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Det bästa? De allra flesta av våra utbildningarbestår av en tredjedel praktik.

Att gå en praktisk utbildning

Har du någon gång hört uttrycket: Det man förstår, blir ofta roligare. En utbildning med praktiska inslag brukar tilltala många just av den anledningen att man förstår vad man gör. Istället för att bara läsa hyllmeter av litteratur, utan att faktiskt få testa på yrket, kommer du genom praktik att få konkret erfarenhet. Du kommer så klart inte undan att du måste ha den teoretiska kompetensen, men du kommer att ha en djupare förståelse för hur du ska dra nytta av dessa kunskaper.

Roligt, men tufft

Bara för att det är roligt, betyder det inte att det är lätt. Om du har förutfattade meningar om att praktiska utbildningar är lättare att glida igenom, ska du tänka om. Det är tufft att plugga en Yh-utbildning. Det kräver mycket tid och engagemang från dig som studerande, men i slutändan kommer det vara värt det.

Söka praktik

En av våra absolut vanligaste frågor från sökanden till våra utbildningar är hur man får sin praktik. Är det skolan som står för den? Eller måste man söka sin egen praktik?

Dessa funderingar bottnar ofta i en osäkerhet där man är rädd att man ska stå utan praktik. Den rädslan kan man släppa nu på en gång.

Att studera inom IT och teknik betyder att du tar steg in i en bransch där företagen jagar efter kompetens. Är du duktig, lite envis och vill framåt, kommer du utan problem att hitta en praktikplats alldeles på egen hand. Det finns dessutom flera fördelar att söka sin egen praktik.

  1. Du visar du framfötterna hos företag
  2. Du knyter egna kontakter
  3. Du lär dig hur du ska göra efter utbildningen när det blir dags att söka jobb (om du inte redan fått jobb under din LIA förstås).
  4. Du kommer att få en praktikplats på ett företag du själv valt och tycker är spännande.

Från skolan kommer vi också utbilda dig i hur du ska tänka när du söker din LIA. Om du mot förmodan inte lyckas få tag på en egen praktikplats, kommer vi att hjälpa dig så att du inte står utan.

Bara möjligheter med LIA

LIA är en fantastik möjlighet och en av de främsta anledningarna till varför du ska välja att gå en Yh-utbildning.