Tre personer tittar på mobiltelefon

Så väljer du rätt utbildning inom IT

AV: FRIDA HASTER & CAROLINE HJORTH ELFVING

I takt med att den digitala eran fortsätter att expandera, står den svenska arbetsmarknaden inför en växande utmaning: en brist på utbildad arbetskraft inom IT och teknik. Aktuella rapporter och prognoser pekar på lysande jobbutsikter inom olika IT- och teknikyrken, både nu och i framtiden, och lyfter fram yrkeshögskolan som nyckeln till att fylla kompetensgapet på den svenska arbetsmarknaden. I den här artikeln utforskar vi branschens behov och varför en yrkeshögskoleutbildning är en snabb och trygg väg till jobb. Vi lyfter så klart även de hetaste YH-utbildningarna inom IT och teknik just nu.

Här finns jobben

Den svenska arbetsmarknaden för IT och teknik uppvisar ett tydligt och växande behov av utbildad arbetskraft. Efterfrågan är betydligt större än utbudet och konkurrensen om jobben är mycket liten. Arbetsförmedlingens aktuella prognos visar på stora till mycket stora möjligheter till jobb år 2026 beroende på yrkesroll.

Det växande behovet av kompetent arbetskraft inom IT och teknik styrks även av Statistiska centralbyråns (SCB) rapport "Trender och prognoser 2023 - med sikte på 2040", som publicerades januari 2024. Behovet är stort inom flera olika områden inom tech och efterfrågan förväntas öka med hela 65% fram till år 2040. För att tillgodose detta behov understryker rapporten vikten av utbildningsformen yrkeshögskola, med program som täcker allt från systemutveckling till AI och IT-säkerhet.

Snabb och trygg väg till jobb

Med fokus på praktiska erfarenheter och ett nära samarbete med framstående företag i branschen är yrkeshögskolan en nyckel till att låsa upp potentialen inom IT och teknik. Yrkeshögskolan anpassar innehållet i sina utbildningar efter arbetsmarknadens snabbt föränderliga krav, vilket innebär att du som studerande alltid tar examen med den senaste kunskapen inom området. Dessutom erbjuder en yrkeshögskoleutbildning långa praktikperioder, vilket ger dig som studerande värdefull arbetslivserfarenhet och ett försprång på arbetsmarknaden. Faktum är att 9 av 10 studerande får jobb inom sex månader efter examen, många på den arbetsplats där de utfört sin praktik.

Störst i Sverige inom IT och teknik

EC Utbildning är den största yrkeshögskolan inom IT och teknik i Sverige. De erbjuder en mängd utbildningar som ligger rätt i tiden för att möta branschens behov och göra dig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade, vilket gör dem tillgängliga för alla som vill följa sin yrkesdröm. På bara två år kan du förvärva den kompetens som behövs för att lyckas på framtidens arbetsmarknad och möta den snabba utvecklingen inom tech.

Här listas de hetaste utbildningarna just nu: