Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA En LIA-period | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 420
Studieort Växjö
Studieform Distans
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om Cloud- och infrastruktur­specialist

Att utbilda sig till Cloud- och infrastrukturspecialist vid EC Utbildning är en unik möjlighet att ligga i framkant av den teknologiska revolutionen. Denna YH-utbildning erbjuder en djupgående förståelse för molnteknologi och infrastrukturlösningar, vilket är avgörande i en värld där digital transformation leder vägen. Du får de färdigheter som behövs för att designa, implementera och hantera avancerade IT-system.

Oavsett om du är nyfiken på IT eller vill ta din tekniska expertis till nästa nivå, är vår Cloud- och infrastrukturspecialistutbildning första steget mot en framtidssäker karriär. Anslut dig till en värld av innovation och bli en viktig del av morgondagens tekniklandskap!

Vad gör en Cloud- och infrastruktur­specialist?

Molnlagring och cloud-teknologi är något som används dagligen av så väl företag som privatpersoner. Din mail, din musik, dina filer och dina kommunikationskanaler är till stor sannolikhet alla kopplade till molnet på ett eller annat sätt. Detta ständigt ökande utbud på smarta digitala IT-lösningar har lett till att allt fler verksamheter väljer att lägga hela eller delar av sin IT-miljö i molnlösningar.

Som Cloud- och infrastrukturspecialist ansvara du för att designa, implementera och underhålla molnbaserade och fysiska infrastrukturer. Du ser till att systemen är säkra, effektiva, fungerar bra och löser eventuella tekniska problem. Yrkesrollen kräver en blandning av tekniska kunskaper och förmågan att förstå och tillgodose affärsbehov.

Karriärmöjligheter

En examen som Cloud- och infrastrukturspecialist från EC Utbildning öppnar upp en mängd karriärmöjligheter inom IT- och tekniksektorn. Det är en bred yrkesroll där du blir en viktig länk mellan IT-infrastrukturen, användarna och tekniken. Du kan jobba för olika typer av organisationer, från teknikstartups till stora företag och offentliga institutioner. Dessutom kan utbildningen leda till ledande positioner på IT-avdelningar eller som specialist inom teknikimplementering och strategi. Med den snabba utvecklingen inom molnteknologin finns det också möjligheter för ständig professionell utveckling och avancemang inom området.

Exempel på yrkestitlar som den här utbildningen leder till efter examen är:

  • Cloud Infrastructure Specialist
  • IT-infrastrukturspecialist
  • IT-projektledare, nätverk
  • IT-ansvarig
  • Microsoft 365 Specialist
  • 2nd/3rd line supporttekniker inom molntjänster

En utbildning på distans

Det här är en distansutbildning vilket innebär att studierna genomförs uteslutande online. Du kan helt enkelt välja själv var du vill studera, men har inte tillgång till våra lokaler. I utbildningen får du tillgång till förinspelat material som du kan bearbeta på egen vald tid. Vid sidan av detta erbjuds du två tidsatta lektionstillfällen i veckan (4h vardera) för handledning, grupparbete och laborationer kopplade till det förinspelade materialet.

Utbildningen är en heltidsutbildning, vilket motsvarar 40 timmar i veckan.

Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA En LIA-period | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 420
Studieort Växjö
Studieform Distans
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om utbildningen

Under utbildningen får du som studerande en blandning av teoretiska och praktiska kunskaper för att bygga en djup förståelse för molnteknologi och IT-infrastruktur. Utbildningen fokuserar på att utrusta dig med de kunskaper och verktyg som krävs för att bli en effektiv och kompetent specialist inom moln- och infrastruktursektorn.

Studierna inkluderar inlärning om olika molnplattformar, såsom AWS, Azure och Google Cloud, samt utveckling av färdigheter för att designa och hantera molnbaserade system. Du lär dig också om säkerhet och efterlevnad inom IT-infrastruktur, och hur du övervakar och underhåller system för att säkerställa optimal prestanda. Ledord under utbildningen kommer bl.a. att vara är säkerhet och användarvänlighet.

Utbildningen inkluderar praktiska projekt och laborationer där du som studerande får tillämpa dina kunskaper på riktiga problem för att utveckla färdigheter i felsökning, systemintegration och automatisering. De som undervisar på utbildningen kommer direkt från näringslivet vilket möjliggör en djupare förståelse för hur teori tillämpas i praktiken, ger en inblick i de senaste trenderna och teknikerna samt ger värdefulla insikter i arbetslivet.

Utbildningen är en heltidsutbildning, vilket motsvarar 40 timmar i veckan.

Utbildningsprofil

Cirkeldiagrammet visar utbildningens övergripande profil.
Peka eller hovra över diagrammet för att få reda på mer.

Praktisk information

För att söka till denna utbildning krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dessutom behöver du uppfylla den särskilda behörigheten som innebär minst betyget E/G/3 i:

  • Datorteknik 1a, 100p

Eller motsvarande kunskaper.

Klicka här om du vill läsa mer om behörighet

 

Upptäck våra preparandkurser
Saknar du den särskilda behörigheten som behövs för att söka utbildningen? Då kan det vara värt att ta en titt på vårt utbud av preparandkurser.

Klicka här om du vill lära dig mer om preppkurser

Du kommer tyvärr inte att få tillgång till ditt schema förrän det börjar dra ihop sig till utbildningsstart. Däremot kan vi redan nu beskriva hur en vanlig vecka kan se ut på utbildningen.

  • Utbildningen är en heltidsutbildning.
  • Du kommer att ha två till tre undervisningstillfällen i veckan.
  • Övrig tid är avsedd för självstudier och projektarbeten, då du på egen hand fördjupar dig i ämnet.

Kurser

Växjö

420
Kurs
Poäng
Nätverk
35
Kursens syfte är att de studerande får specialiserade kunskaper om nätverk, datakommunikation med TCP/IP, hanteringen av routrar, switchar och/eller annan datakommunikationsutrustning.
M365 Cloud Services
25
Syftet med kursen är att den studerande ska få de grundläggande kunskaper, färdigheter och kompetenser inom Microsoft 365 som krävs för att kunna arbeta som Cloud och Infrastrukturspecialist.
Linux
30
Kursens syfte är att de studerande får specialiserade kunskaper om Linux och Open Source-baserade virtualiseringslösningar.
Server administration
50
Kursens syfte är att de studerande får specialiserade kunskaper om systemadministration, säkerhet, övervakning och felsökning av Windows Server.
Virtualisering
60
Kursens syfte är att de studerande får specialiserade kunskaper om hur man skapar, konfigurerar och installerar virtuella miljöer med olika virtualiseringsplattformar, både on-premise och molnbaserat.
Cloud Services
35
Syftet med kursen är att den studerande ska få de kunskaper, färdigheter och kompetenser inom molntjänster som krävs för att kunna arbeta som Cloud och Infrastrukturspecialist.
IT-säkerhet
35
Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskaper inom Säkerhet i molntjänster som krävs för att kunna arbeta Cloud och Infrastrukturspecialist.
Examensarbete
30
Kursen syftar till att den studerande genomför ett självständigt arbete genom att använda kunskap och förståelse som behandlats inom utbildningen, om möjligt, på uppdrag av en extern uppdragsgivare. Vidare syftar kursen även till att uppfylla utbildningens övergripande resultat av lärande, där den studerande ska kunna planera, utföra samt identifiera resurser, formulera, analysera, lösa problem och utföra komplexa uppgifter kopplade till yrkesrollen.
LIA
120
Syftet med kursen är att den studerande ska få de specialiserade kunskaper, färdigheter och kompetenser och praktisk erfarenhet från samtliga av de tidigare kurserna och praktiskt tillämpa dem, vilket krävs kvalificerad kompetens i för att kunna arbeta som Cloud och Infrastrukturspecialist.
Summa 420

Vanliga frågor