Vad är hållbar IT

Idag bokstavligen kryllar det av miljötermer att hålla reda på. Vilket inte alltid är helt lätt! Det pratas om greentech här och gröna affärsmodeller där. Men vad innefattar egentligen hållbar IT? Vi förstår kanske rent spontant vad det handlar om, men inte alltid konkret vad det innebär. I denna artikel ska vi ge oss på att koka ner det hela och förhoppningsvis räta ut ett och annat frågetecken – häng på!

Två sidor av myntet

När man pratar om hållbar IT brukar man dela upp området i två huvuddelar. Där ena halvan innefattar hur man med hjälp av teknik kan minimera klimatavtrycken. Medan den andra halvan syftar till att göra den IT-utrustning man har grönare. På engelska brukar dessa två områden kallas Greening by IT och Greening of IT.

1) Greening by IT = Göra världen hållbar med hjälp av teknik
2) Greening of IT = Göra tekniken grönare med medvetna val

Greening by IT

Denna del handlar om hur vi genom IT och tech kan minska klimatpåverkan på olika håll. Det kan handla om allt från att digitalisera processer för att optimera produktion till att använda appar som hjälper dig ta gröna beslut. Det sägs att IT kan möjliggöra 20% minskning av  koldioxidutsläppen globalt redan år 2030. Förutsatt att företag byter ut till mer medvetna processer och val.

Gör ditt företag mer hållbart med IT:

• Satsa på mobila hybridkontor
• Se över vilka moment & processer som kan digitaliseras

• Ersätt fysiska produkter med digitala alternativ
• Se över om det finns IT-lösningar för effektivare energiförbrukning
• Satsa på molnlösningar för lagring

Greening of IT

Denna del handlar istället om att man som företag och privatperson ska ta tillvara på sin IT-utrustning ur ett miljöperspektiv. Detta för att minska belastningen på både miljö och naturresurser. Här handlar det kort och gott om att ta klimatsmarta beslut i sin vardag. T ex. att använda sin IT-utrustning så länge det går, att skänka bort eller sälja produkter som inte används samt att återanvända material och reparerar produkter.

Gör din IT-användning mer hållbar:

• Underhåll din IT-utrustning så att den håller länge
• Sälj eller skänk IT-produkter som ej används
• Reparera i första hand produkter innan nya beställs
• Lämna in produkter för materialåtervinning
• Köp tjänster av aktörer som jobbar hållbart


Din kompetens behövs framåt

Den digitala utvecklingen rusar fram och nya produkter och tjänster når marknaden i rasande fart. Därför behövs också nya medvetna talanger inom IT och teknik! Ta chansen och utbilda dig inom tech och var med och påverka framtiden inom just ditt område. Missa inte att spana in våra spännande Yh-utbildningar nedan.

Alla utbildningar

 Upptäck våra Yh-utbildningar här.

 

Intervjuer

Läs studerandeintervjuer här