Två kvinnor sitter framför två datorskärmar

Här är hetaste kompetensen inom bygg just nu!

AV: CAROLINE HJORTH ELFVING

I en tid av ekonomiska utmaningar med hög inflation, snabbt stigande räntor och ökade materialkostnader står den svenska byggbranschen inför en prövande tid. I den här artikeln utforskar vi hur branschen anpassar sig till nuvarande utmaningar och förbereder sig för en ljusare framtid. Med fokus på digitalisering och hållbarhet adresserar vi branschens akuta behov av kvalificerad arbetskraft, särskilt inom BIM, och varför en utbildning inom detta område inte bara är en investering i din framtid, utan också i framtiden för byggbranschen.
Hög inflation, snabbt stigande räntor och höga materialkostnader har inneburit ett mörker för byggbranschen. Men vad händer när vi ser ljuset igen? Enligt Byggföretagens senaste prognos sjunker bostadsinvesteringarna kraftigt, men lokal- och anläggningsinvesteringar fortsätter öka. Redan där en ljusglimt i mörkret. När den svenska byggbranschen vänder måste kvalificerad arbetskraft stå redo för att möta näringslivets behov, för att inte riskera att hamna efter.

Digitalisering och hållbarhet i fokus

Byggsektorn spelar en betydande roll i den svenska ekonomin, inte bara i termer av direkta investeringar utan också i hur dessa investeringar påverkar andra sektorer och den ekonomiska tillväxten i stort. Idag kan vi se en tydligt framträdande trend av digitalisering och hållbarhet, samtidigt som branschen kämpar med en ökad utmaning i form av brist på specialiserad arbetskraft. Det krävs idag en högre nivå av skicklighet för att framgångsrikt genomföra projekt och inte gå med förlust. Som en nyckelaktör inom svensk ekonomi måste alltså byggsektorn omfamna den fortskridande digitaliseringen och ha fokus på hållbarhet för att navigera sig genom det rådande tuffa läget. Något som är nödvändigt för att säkra tillväxt och innovation inom sektorn.

Ett betydande steg i denna utveckling är efterfrågan på kompetens inom BIM, som möter behovet i samtliga trender. Användningen av BIM, byggnadsinformationsmodellering, i byggprojekt erbjuder en mängd fördelar som integrerar och förbättrar byggprocessen.

Högre kvalitet och minskade kostnader med modern teknologi

Trots byggbranschens nedgång kan vi se en ökad efterfrågan av yrkesrollen Byggnadsprojektör inom BIM. Kunskapen inom detta yrke möjliggör inte bara bättre ekonomiska förutsättningar i en hårt pressad tid, utan bidrar även till hållbarhet och minskade miljöavtryck, något som efterfrågas av många företag. 

BIM gör det möjligt för byggprojekt att digitalt visualiseras i 3D, vilket förbättrar samarbete och kommunikation mellan olika intressenter genom en gemensam digital modell. Detta möjliggör bättre planering och simulering av byggprocessen, identifierar potentiella problem i förväg och minskar därmed kostnader, resursanvändning och tidsåtgång. De bidrar också till att minska dyra efterhandsändringar och oförutsedda kostnader, vilket gör det till ett oumbärligt verktyg i den moderna byggprocessen och dagens ekonomiska läge.

Vägen till en framgångsrik karriär inom BIM

Om du är intresserad av teknik, design och hållbart byggande, och vill ha en säker karriärväg i en bransch som verkligen gör skillnad, är en utbildning inom BIM det rätta valet för dig. Det är inte bara en investering i din framtid, utan också i framtiden för byggbranschen. Med en examen blir du en del av lösningen på den kompetensbrist som branschen står inför och öppnar dörren till en värld av möjligheter. Enligt framtid.se finns det idag stor efterfrågan på kunskaper inom BIM, vars yrkesroll har en genomsnittlig månadslön på 41 000kr.

EC Utbildning, Sveriges största yrkeshögskoleaktör inom IT och teknik, erbjuder utbildningen Byggnadsprojektör inom BIM som är skräddarsydd för att möta branschens krav. Utbildningen är utformad i samråd med ledande företag inom byggsektorn för att säkerställa relevans och aktualitet. Genom praktiska projekt, realistiska case-studier och tillgång till de senaste verktygen och teknologierna, får du som studerande de färdigheter och den erfarenhet som arbetsgivare efterfrågar. Faktum är att 9 av 10 studerande får jobb inom sex månader efter examen, många direkt på den arbetsplats där de utfört sin praktik. En framgångssaga som visar på utbildningens aktualitet och efterfrågan.

Ansök idag och ta ditt första steg mot en lovande framtid i hjärtat av byggindustrin. Framtiden byggs nu – och den kan börja med dig.